Naslovnica Video

Protestantizam i Hrvati

U povodu obilježavanja 500. godišnjice reformacije i objave 95 teza Martina Luthera na vratima dvorske crkve u Wittenbergu, te uz to vezanu 400. obljetnicu smrti Grgura Mekinića, u Hrvatskom centru u Beču početkom lipnja održan je znanstveni simpozij
04. kolovoza 2017. u 09:59 4 komentara 644 prikaza
Simpozij u Beču
Foto: Snježana Herek
[video: 21328 / U povodu obilježavanja 500. godišnjice reformacije i objave 95 teza Martina Luthera na vratima dvorske crkve u Wittenbergu, te uz to vezanu 400. obljetnicu smrti Grgura Mekinića, u Hrvatskom centru u Beču početkom lipnja održan je znanstveni simpozij...] Simpozij u Beču Reformacija i obljetnice Simpozij i spomen-ploča u čast Grguru Mekiniću Delikroat Delikroat Beč dobio prodavaonicu s hrvatskim delicijama Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču Partner svih naroda Austrijsko-hrvatskom društvu u Beču uručena prestižna nagrada
  • lojtra1:

    Ja sam nešto malo imao doticaja s protestantima u njemačkoj i mogu reći da su mi se dopali. Uvijek gledaju kako komu pomoći. Puno pjevaju, misu služe i svećenici i laici (praktično) i žene (pošteno). Zapravo nisam ni primjetio bilo ... prikaži još! što nevaljalo kod njih.

  • Polikarp:

    Do dana današnjega prevladava, čak i u modernim katoličkim krugovima, populistička protestanska bajka, da je Luther počeo reformaciju da bi pokrenuo borbu protiv nemorala u katoličkom kleru, kao što je prodaja oprosta grijeha itd. Luther to sam u tom svom ... prikaži još!m odgovoru Erazmu Roterdamskom opovrgava riječima: "Moj Erazmus hvalim te i slavim, jer ti si jedini, koji je shvatio bitnost te stvari te me ne gnjaviš sa glupostima kao što je papinstvo, čistilište, oprost grijeha...Ti si spoznao kardinalnu točku, da je naime slobodna volja jedna čista laž." Poznato je da je Erasmus Reterdamski zastupao potpuno suprotno mišljenje od Luthera. Većina Lutherovih djela ni dan danas još nisu prevedena s latinskog čak ni na njemački, a kamoli na druge jezike. Većina onih, koji se pozivaju na Luthera, nisu ga uopće ni čitali, nego iz generacije u generaciju preuzimaju ustaljene stereotipe i bajke te ih i prepisuju jedni od drugih.

  • Polikarp:

    Možda je Thomas Mann to sve malo pjesnički zaoštrio, ali činjenica je ta da se glavna značajka Lutherove teologije sastoji u radikalnom nijekanju slobodne volje kod čovjeka. Tamo gdje nema slobodne volje, tamo se i ne može razvijati pravi slobodni ... prikaži još! duh. U svom poznatom djelu "De servo arbitrio" (O ropskoj volji) Luther tvrdi u odgovoru Erazmu Roterdamskom, da je "slobodna volja jedna čista laž." Slobodnu volju, po njemu ima samo Bog i nitko drugi, te Luther u tom pismu Erazmu nastavlja: "Ti sigurno jednog slugu, koji stoji u moći svoga gospodara, ne bi nazvao slobodnim, i sa još manjim pravom možemo mi nazvati nekog čovjeka ili anđela slobodnim, kad on stoji pod potpunoj vlasti i moći Boga. Iz toga slijedi da samo Bog ima slobodnu volju te se ona ne može pripisati nikom drugom biću, nego samo Božjem majestetu. Bog može i radi sve, kako kaže psalam, na nebu i na zemlji. Ako se slobodna volja pripiše i čovjeku, onda je to isto kao da mu se pripiše i Božanstvo, a to je bogohuljenje da ne može biti veće." Nadalje Luther naglašava da je čovjek samo jedna "tegleća životinja, te ako na njega zajaše Bog, onda čovjek hoće i ide gdje Bog hoće, a ako na njega zajaše Sotona, onda on hoće i ide, kamo Sotona hoće. Čovjek nema slobodni izbor između ta dva jahača, nego jahači se bore između sebe, da bi čovjeka dobili u posjed." Tako dakle govoraše Luther. On je s time od Boga napravio jednog običnog tiranina, a čovjek je samo njegov poslušni rob. Čovjek-rob ne može razviti slobodni duh.