Zamršena povijest

Parobrodarske kompanije - White Star Line

Parobrod Oceanic
Foto: Southampton City Heritage Services
17.05.2016.
u 07:00

Najslavniji brodovi kompanije krajem stoljeća su bili Britannic, Germanic, Teutonic i Majestic

White Star Line (Oceanic Steam Navigation Company ili White Star Line of Boston Packets), poznat je po tragediji Titanica (1912.) te po stradanju njegova blizanca Britannica u Prvom svjetskom ratu.

Rana povijest kompanije s jednim od najslavnijih imena prilično je zamršena. Prvotna White Star Company razvila se stapanjem malih kompanija i osnivanjem novog društva nazvanog Liverpool, Melbourne and Oriental Navigation Company, Limited. Društvo je osnovano za plovidbu u Australiju, za koju je zanimanje naglo poraslo kada je tamo otkriveno zlato.

Kako poslovi nisu napredovali, White Star se okreće prema Americi. Prvi parobrod, Royal Standard, nabavlja 1863. godine. Velika ulaganja u nove brodove omogućena su podrškom banke koja se, međutim, 1867. povlači iz posla i izaziva bankrot društva.

No kako direktor National Linea 1868. kupuje ugledno ime uglednog brodara, White Star je ipak na neki način opstao. U posao se uključuju i novi partneri – trgovac spreman za ulaganja i brodograditelj voljan izgraditi brodove za obnovljenu kompaniju. Najprije su izgrađeni Oceanic, Atlantic, Baltic i Republic, a 1871. pokrenuta je linija između Liverpoola i New Yorka, s pristajanjem u irskoj luci Queenstown (današnji Cobh).

Najslavniji brodovi kompanije krajem stoljeća su bili Britannic, Germanic, Teutonic i Majestic.

Uoči velikog egzodusa iz istočne Europe 1880-ih, na čelu engleskih brodara već su se našla tri društva, a uskoro (1886.) su svedena na samo dva – Cunard i White Star. Njima nasuprot stajala su dva jaka kontinentalna takmaca – njemačka društva Hamburg-Amerika Linie i Norddeutscher Lloyd.


preuzeto iz knjige Merika - Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880. - 1914.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije