Brežice, oko 1355. – Tours, 1416.

Juraj iz Slavonije upoznao je Europu s glagoljicom

Glagoljica
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
12.04.2017.
u 10:37

Rukopisi, kojima je pokazao francuskim kolegama da osim hebrejskog i grčkog pisma postoji i izvorno hrvatsko pismo koje on naziva Chrawaticum alphabetum, čuvaju se u gradskoj knjižnici u Toursu

Juraj iz Slavonije / Juraj Slovinac / Georges de Rayn ili d'Esclavonie bio je profesor pariškog sveučilišta Sorbonne, asketsko-teološki pisac, glagoljaš i latinist. Radio je i kao kanonik u Toursu. 

>> Kako je Hrvat preporodio američko ribarstvo

Imao je snažan utjecaj na duhovnost europskog humanizma i prosvjetiteljstva. 

Napisao je oko 1400. hrvatski abecedarij i osnove kršćanske molitve glagoljičkim pismom. 

Riječ je o maloj glagoljičkoj početnici, a sadrži molitve Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu, Vjerovanje Nicejsko, Vjerovanje Apostolsko i psalam Smiluj mi se Bože. 

Rukopisi, kojima je pokazao francuskim kolegama da osim hebrejskog i grčkog pisma postoji i izvorno hrvatsko pismo koje on naziva Chrawaticum alphabetum, čuvaju se u gradskoj knjižnici u Toursu. 

Doktorirao je 1401., a dvije godine poslije njegovo ime uvršteno je među profesore glasovitog pariškog sveučilišta.  

>> Dalmatinac je preveo Bibliju na latinski jezik

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije