Običaji

Evo zašto neki hrvatski iseljenici sada slave Božić

Božić u Australiji
Foto: Anita Uremović Lončar
1/6
10.07.2016.
u 20:05

Kako bi ipak osjetili zimski ugođaj blagdana, stanovnici pod anglosaksonskim utjecajem ubacili su neslužbenu proslavu u srpanj

Božićno vrijeme u Hrvatskoj je čarobni doživljaj koji povezujemo sa snijegom, polnoćkom, mirisom okićene jelke i sarmom.

Na južnoj zemljinoj polutki sve navedeno (osim sarme) zapravo je neostvarivo među našim iseljenicima.

Krajem prosinca kod njih je ljeto u punom jeku. Božić slave s roštiljem uz bazene, a odijela Svetog Nikole prave od laganih materijala.

Kako bi ipak osjetili zimski ugođaj blagdana, stanovnici pod anglosaksonskim utjecajem ubacili su neslužbenu proslavu u srpanj. 

To je najhladniji mjesec u godini kada se donekle može jesti teža hrana i piti topli napici. Ponegdje ima i snijega.

Tako se hrvatska zajednica u Australiji pridružila ovom običaju. 

Folklorna grupa "Mladi Frankopani" trenutačno priređuje zabavu "Božić u srpnju" na kojoj će proslaviti 35 godina svog postojanja.

Komentara 1

EB
EBERT
12:56 11.07.2016.

postovana gosp.Piskulic. to moram dementirati. Jedanpupt sam u Hrvatskoj docekala bozic,mislila sam da sam na nekom tudem planetu.vi pisete o carobnom dozivljaju neznam od kud vam to. Hladnije nisam nikad dozivjela mislim emocijonalno nego u vasoj ljepoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije