Naslovnica Priče

Evo zašto neki hrvatski iseljenici sada slave Božić

Kako bi ipak osjetili zimski ugođaj blagdana, stanovnici pod anglosaksonskim utjecajem ubacili su neslužbenu proslavu u srpanj
10. srpnja 2016. u 20:05 1 komentara 728 prikaza
Božić u Australiji
Foto: Anita Uremović Lončar
Pogledajte galeriju 1/6

Božićno vrijeme u Hrvatskoj je čarobni doživljaj koji povezujemo sa snijegom, polnoćkom, mirisom okićene jelke i sarmom.

Na južnoj zemljinoj polutki sve navedeno (osim sarme) zapravo je neostvarivo među našim iseljenicima.

Uskrs u Finskoj Ovdje se blagdani slave drukčije Sretan Uskrs iz Finske Uskrs u Dominikanskoj Republici Uskrs u Dominikanskoj Republici Semana Santa ili Veliki tjedan

Krajem prosinca kod njih je ljeto u punom jeku. Božić slave s roštiljem uz bazene, a odijela Svetog Nikole prave od laganih materijala.

Kako bi ipak osjetili zimski ugođaj blagdana, stanovnici pod anglosaksonskim utjecajem ubacili su neslužbenu proslavu u srpanj. 

To je najhladniji mjesec u godini kada se donekle može jesti teža hrana i piti topli napici. Ponegdje ima i snijega.

Tako se hrvatska zajednica u Australiji pridružila ovom običaju. 

Folklorna grupa "Mladi Frankopani" trenutačno priređuje zabavu "Božić u srpnju" na kojoj će proslaviti 35 godina svog postojanja.

  • gable:

    postovana gosp.Piskulic. to moram dementirati. Jedanpupt sam u Hrvatskoj docekala bozic,mislila sam da sam na nekom tudem planetu.vi pisete o carobnom dozivljaju neznam od kud vam to. Hladnije nisam nikad dozivjela mislim emocijonalno nego u vasoj ljepoj.