Planira se vratiti u Split

Hrvat iz Kanade otkriva kako uspjeti u međunarodnom okruženju

Foto: Privatni album
Marko Ganza
Foto: Privatni album
Marko Ganza
Foto: Privatni album
Marko Ganza
Foto: Privatni album
Marko Ganza
Foto: Privatni album
Marko Ganza
03.12.2017.
u 13:57
Marko Ganza igrom slučaja rođen je u Bosni i Hercegovini (Bugojno). Njegov otac Krešimir, podrijetlom iz Splita, bio je zatvaran kao sudionik hrvatskog proljeća
Pogledaj originalni članak

Marko Ganza, kanadski Hrvat nemirna duha, već 15 godina radi na brojnim školama i fakultetima diljem svijeta kao profesor engleskog jezika.

Nedavno je objavio uspješnicu "Kako predavati izvan zemlje" koja se izvrsno prodaje na Amazonu. U tom priručniku, uglavnom za mlade profesore, Ganza objašnjava kako se može uspjeti u međunarodnom okruženju i izgraditi karijeru podučavanjem jezika i drugih predmeta.

Mene je najviše zanimalo kako se odlučio na život daleko od Kanade, obitelji i prijatelja...

"Imao sam 26 godina, osjećao sam se sputanim radeći u školi na zamjenama. Živio sam s majkom i vukao dugove od studija. Želio sam neovisnost, upoznati svijet, riješiti sve dugove i živjeti zanimljivijim životom. Predavanje po svijetu mi je to i omogućilo", rekao je naš sugovornik koji je u Kinu došao nakon nekoliko godina provedenih na Bliskom istoku i u Južnoj Koreji. 

"Sada sam u Kini već više od devet godina, uglavnom zato što je isplativo. Izvrsno smo plaćeni, a velika je potreba za stručnjacima za evaluaciju engleskog jezika. Na osnovu vlastitog iskustva, mnogo više može se uštedjeti radeći u zemljama u razvoju nego u ekonomski naprednijim dijelovima svijeta, gdje su troškovi života znatno veći", istaknuo je naš Ganza kojem se svidio život u Kini. 
Njegova su jedina zamjerka crni gusti oblaci koji se nadvijaju nad industrijskim zonama u velikim kineskim gradovima.

"U nekim ste zemljama nesigurni zbog političke situacije ili prirodnih nepogoda, dok u Kini ne možete disati. Svakako je to loš izbor za astmatičare i osobe s alergijama jer je zrak zagađen", naglasio je.
 
I nakon šest kineskih gradova u kojima je živio, naš sugovornik sada je u Šangaju i već tečno govori mandarinski. Na prijašnjim je poslovima u Abu Dhabiju naučio arapski jezik.

Marko Ganza igrom slučaja rođen je u Bosni i Hercegovini (Bugojno). Njegov otac Krešimir, podrijetlom iz Splita, bio je zatvaran kao sudionik hrvatskog proljeća. Često je dobivao otkaze kao profesor na školi pa se obitelj preselila u BiH.

Krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća, obitelj je odselila u Kanadu. Tamo je Marko završio program engleskog jezika na Sveučilištu u Torontu, koji zovu kanadskim Harvardom.

"Knjigu sam napisao jer sam po struci profesor književnosti i volim pisanje. Pravilo broj jedan kreativnog pisanja jest da se piše o onome što vam je poznato. Meni su iseljenička svakodnevica ljudi koji putuju od posla do posla kao profesori postala vrlo bliska. Tako sam se odlučio podijeliti svoja iskustva u jednom lako čitljivom priručniku", otkrio je naš sugovornik.

U dobroj namjeri da pomogne mladima – da izbjegnu zamke u koje je sam upadao dok je predavao u pet različitih zemalja, Ganzina knjiga edukativnog je sadržaja. Svaka kultura ima svoje posebnosti. Ako želite doznati što učiniti s darovima koje dobivate od djece, mitom koji vam nude roditelji, prijevarama na koje su spremne agencije za zapošljavanje, vrijeme je da pročitate Markovu knjigu.

Njegov boravak u Kini obilježen je obilaskom turističkih atrakcija. Nakon nekoliko posjeta Kineskom zidu, postao je očaran ovim svjetskim čudom. Veliki zid u obliku zmaja ima glavu u okolici Pekinga, a rep mu je u provinciji Gansu. Trebalo bi oko 18 mjeseci da se propješači svih 8850 kilometara zida. Pojedini dijelovi u lošem su stanju i podosta su razrušeni. 

Naš sugovornik propješačio je 35 dijelova, što je većina Kineskog zida koji prati drevni svileni put. O svojim putovanjima Ganza priprema videoprojekt. Tu će se naći mnogo zanimljivosti iz trideset kineskih provincija u kojima je bio. Ostalo mu je još tri da proputuje cijelu zemlju. Nakon što je pomogao stotinama djece u različitim zemljama savladati engleski jezik, Marko Ganza planira vratiti se u Split, gdje su mu korijeni.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.