Smisao života

Magična priča o Hrvatima u opasnom dijelu Rio de Janeira

Foto: Gregorio Bačić
Foto: Gregorio Bačić
Foto: Gregorio Bačić
Foto: Gregorio Bačić
22.05.2019.
u 08:31
Njihova crna prisutnost u hrvatskim nogometnim uniformama, ljubav i predanost Hrvatskoj impresionirali su i izazvali opće oduševljenje pretežno bijele publike u Društvu prijatelja Dalmacije
Pogledaj originalni članak

Bangu je naselje na periferiji prilično udaljenoj od središta Rio de Janeira. Senador Camará nalazi se na kraju Bangua. Za one koji ne znaju što periferija znači u društveno nejednakoj zemlji poput Brazila, obavještavam, iako me tišti ovaj stereotip, da su to obično nasilna, opasna područja za život, gdje banditizam koegzistira s jednako ilegalnim policijama, sa stanovništvom s najnižim životnim vijekom koji je danas poznat u svijetu. Upravo se u Senador Camari nalazi četvrt Croacia.

Stvorio ju je pedesetih godina prošlog stoljeća otac Damjan Rodin, prognan iz Hrvatske. Rodin je odlučio stvoriti u Brazilu dio Hrvatske kao vrstu prisjećanja, otvorivši u Senador Camari školu, dječji dom, bolnicu, dakako crkvu, ali i imenujući ulice Dalmacijom, Hrvatskom, Slavonijom... Takav je bio značaj njegova djela u onoj siromašnoj regiji Rio de Janeira da je, nakon njegove smrti 1968. godine, osim Rodinova službenog imenovanja kao počasnog građanina, u zajednici postao stalni simbol želje za boljim i nadahnuće novim naraštajima onime na što njegov primjer upućuje: ponuditi domaćem stanovništvu alternativu za bolji život, kao i mogućnost da izbjegnu zarobljeništvo u krijumčarenju i nasilju. Pokazati da je moguće produljiti i poboljšati ljudske živote.

Nogometni klub Vila Croacia

Budući da je nogomet nešto što teče u krvi Brazilaca, osnovan je nogometni klub Vila Croacia, još na poticaj samog oca Rodina čiji je cilj bio ponovno ujediniti djecu i adolescente iz susjedstva s jednom svrhom – dati im smisao života! Dječaci i djevojčice, svi mogu iskoristiti ovu priliku, ali naravno samo ako su vrijedni u školi i ako se žele uključiti u rad zajednice, i to ne samo vezano uz nogomet. Vila Croatia danas je uspješan klub u početničkim kategorijama, sudjeluje na raznim turnirima u gradu i državi Rio de Janeiro, čime omogućuje da neki od ovih mladih sportaša budu otkriveni i da danas igraju u velikim gradskim klubovima.

Ono što najviše začuđuje u ovoj priči jest to da je mladeži ovog kluba Hrvatska jako bliska iako je riječ o dalekoj zemlji o kojoj se malo zna, no ipak je postala i ostala njihova zvijezda vodilja. Koordinator projekta, Diogo Costa, mladić afričkog podrijetla rođen u predgrađu Rio de Janeira, potiče ih da slijede, čak i izdaleka, staze hrvatskog nogometa i možda čak da nauče hrvatski jezik! Mnogi dječaci upotrebljavaju više od 30 izraza ovog jezika ne samo u svakodnevnoj komunikaciji nego i na terenu, u ovom slučaju s ciljem da ih protivnička ekipa ne razumije. Podrazumijeva se da je dres Vile Croacia isti kao i hrvatske nogometne reprezentacije budući da su idoli dječaka ove četvrti Modrić, Vrsaljko, Vida, Subašić...

Gostovanje kluba u Sao Paulu

Znano je da je najveća koncentracija Hrvata i njihovih potomaka u Brazilu u Sao Paulu. Smatra se zato da Rio de Janeiro nema važnosti s time u vezi. Zbog tog razloga klub Vila Croácia omogućio je hrvatskoj zajednici u Sao Paulu jedinstveno iskustvo u veljači ove godine: njegovi voditelji Geraldo Sérgio Raymundo i Diogo Costa stigli su u grad koji dotad nisu poznavali kako bi ispričali svoju sagu našim ljudima, ali i brazilskoj publici. Došli su na poziv Katie Gavranich Camargo da sudjeluju u kulturnom događaju u SESC-u, Središnjici kulturnih centara Trgovačke komore, u sklopu kojeg su se tijekom dva tjedna predstavljali doprinosi slavenskih kultura u Sao Paulu i Brazilu, pogotovo oni hrvatski.

Njihova crna prisutnost u hrvatskim nogometnim uniformama, ljubav i predanost Hrvatskoj impresionirali su i izazvali opće oduševljenje pretežno bijele publike u Društvu prijatelja Dalmacije (SADA). Ova priča dotaknula nas je i na osobnoj razini budući da dom SADA okuplja potomke hrvatskih useljenika koji su pristigli 1920-ih kako bi radili na plantažama kave, a oni rade u jednakim očajnim uvjetima kao i njihovi prethodnici afričkog podrijetla. 

Ovako su Hrvati u Brazilu dobili još jednu zajednicu, skupinu osoba čija veza s domovinom nije povezana srodstvom, nego brigom za baštinu koju nam je otac Rodin ostavio u naslijeđe i ljubavlju prema kulturi, sportu i jeziku. Sve to obvezuje nas da pružimo ruku i približimo se kako bismo pomogli da životi ove djece i ljudi ne nestanu u periferijama. 

 

Gregorio Bačić

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.