Putopis

Nebraska danas kao Slavonija nekad

Foto: Thinkstock
Lincoln
Foto: Thinkstock
Most Bob Kerrey
Foto: Thinkstock
Kansas City
Foto: Thinkstock
Omaha
Foto: Thinkstock
Kansas City
12.02.2018.
u 11:28
Stotine milja plodne ravnice zasijane su uglavnom kukuruzom, za stoku se sije djetelina, a na pašnjacima pasu tisuće krava
Pogledaj originalni članak

Danas objavljujemo putopis s 21. dana vožnje po Americi. Hrvatski franjevci Jozo Grbeš i Robert Jolić stigli su u Nebrasku koja izgledom podsjeća na Slavoniju – nekad...

Petak, 21. srpnja 2000.

Putujemo kroz Nebrasku na istok, autocestom br. 80. Nepregledna ravnica i s jedne i s druge strane ceste. Izišli smo iz planina: ovakva ravnica proteže se sada tisućama milja na istok i jug, sve do Chicaga, pa i do New Yorka (izuzev brežuljkaste Pennsylvanije).

Stotine milja plodne ravnice zasijane su uglavnom kukuruzom, za stoku se sije djetelina, a na pašnjacima pasu tisuće krava. Izuzetno bogata zemlja, ali putnika jednolični krajolik počinje ubrzo zamarati. Jedino što odmara oči jesu šume, uglavnom bjelogorične, kojima su prošarana polja. Ne otkrivamo neku posebno atraktivnu točku koju bismo mogli posjetiti. Danas je dan uglavnom za vožnju. Konačni nam je cilj danas Kansas City.

Nebraska ima oko 1,7 milijuna žitelja (38. po broju stanovnika) te površinu od 123 tisuće četvornih kilometara (15. po površini). Nadimak joj je Cornhusker State (Zemlja kukuruza), naravno zbog kukuruznih površina. Ime Nebraska dolazi od indijanske riječi koja znači "Ravna voda" (Flatwater), vjerojatno na temelju brojnih rijeka i potoka u državi. I ovdje su živjeli Siouxi, a prvi bijeli istraživači bili su već spominjani Lewis i Clark, početkom 19. stoljeća. Ovuda su prošli i mormoni 1847. godine na svom putu prema Slanom jezeru. 

Glavni grad Nebraske je Lincoln (213 tisuća stanovnika), nazvan po najpoznatijem američkom predsjedniku. Ulazimo u grad, lijep i miran, ni po čemu zanimljiv. Obilazimo središnju američku ustanovu za useljeništvo i naturalizaciju. Bezlična zgrada. Jedina građevina vrijedna spomena jest monumentalna zgrada skupštine Nebraske (građena 1922. – 1932.), prepoznatljiva po tornju koji se izdiže nad zgradom. Na kupoli tornja lik je sijača, a ispred zgrade kip predsjednika Lincolna. Ulazimo u obližnju katoličku Gospinu crkvu, iz 1906. Kratko se molimo i polazimo dalje. 

Omaha, grad također očigledno indijanskog imena, nalazi se na rijeci Missouri, na granici s državom Iowa. To je grad na brežuljkastom području, sav u šumama i parkovima, s vrlo lijepom starom arhitekturom. Omaha je najveći grad u Nebraski, s oko 340 tisuća žitelja. Nebraska i Iowa cijelom dužinom imaju granicu na rijeci Missouri. Mi se opet počinjemo spuštati prema jugu, autocestom br. 29, koja ide duž iste rijeke, kroz Iowu. Na ulazu u Iowu prelazimo 9000. milju!

Iowa je država s oko 2,85 milijuna žitelja (30. po broju stanovnika) te s površinom 89.400 četvornih kilometara (23. po površini). Ime je indijansko, nastalo prema istoimenom indijanskom plemenu. Mogla bi značiti nešto kao "Prekrasna zemlja". Nadimak države je Hawkeye State (Oko sokolovo). Godine 1846. postala je 29. američka država. Glavni i najveći grad je Des Moines, s nešto manje od 200 tisuća žitelja. I ovo je plodna zemlja: okolo su opet polja kukuruza i drugih kultura. Iowu nazivaju prijestolnicom svijeta u proizvodnji hrane: ima oko sto tisuća farmi, i proizvodi najviše kukuruza i soje u SAD-u.

I ovu su državu prvi od bijelaca istražili i opisali Lewis i Clark, 1804. – 1806., slijedeći rijeku Missouri, prema odredbi tadašnjeg predsjednika Thomasa Jeffersona. Stigli su sa svojom ekspedicijom sjeverom sadašnjeg SAD-a sve do Tihog oceana.

Naše putovanje kroz Iowu traje vrlo kratko: nakon sat vremena vožnje već smo u novoj državi, Missouri. Država je dobila ime po velikoj istoimenoj rijeci. 

Missouri je bilo jedno od indijanskih plemena koja su živjela na ovim prostorima. U prijevodu znači "oni koji imaju velike kanue". Ostala plemena bila su: Osage, Iowe, Miami, Delaware, Shawnee, Kansas... Država ima oko 5,4 milijuna žitelja (16. po broju stanovnika) te površinu 110 tisuća četvornih kilometara (18. po površini). Nadimak države je Show Me State (nešto kao "Država za pokazati", što hoće reći da se u njoj ima što vidjeti). Glavni grad je Jefferson City (35.500 stanovnika), dok su najveća i najpoznatija središta Kansas City (435 tisuća žitelja) i St. Louis (397 tisuća stanovnika). 

Zanimljivo je da se i jedan i drugi nalaze u po dvije države: Kansas City u Missouriju i Kansasu, a St. Louis u Missouriju i Illinoisu. Naime, istočni dio grada St. Louisa nalazi se u državi Illinois.

Ulazimo u Kansas City. Veći je dio grada u državi Missouri, a manji u državi Kansas. Grad izgleda vrlo lijepo, smješten je u šumama, sa širokim predgrađima i dosta uspjelim down-townom.

Odlučujemo pogledati još jedan film jer imamo vremena budući da namjeravamo prenoćiti u Kansas Cityju. Ulazimo u kinokompleks AMC koji ovdje ima 30 dvorana za prikazivanje filmova. Gledamo "The Kid" (Dječak) s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi. Izvrsna priča o tipičnom američkom poslovnom čovjeku koji na kraju zapravo uopće ne zna zašto živi i koji je smisao njegova života. Na to nema kada misliti jer ne stigne od posla.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar reference
reference
19:40 12.02.2018.

Nadimak joj je Cornhusker State (Zemlja kukuruza),.......nije tocno, husker su oni sto ljuste/komušare koru sa klipova kukuruza, bilo ljudi bilo masine. znaci u slobodnom bi prijevodu bilo, "zemlja onih sto ljuste/komušare kukuruzne klipove" ili "zemlja komušara"