Čak 217 mjesta

Posebna upisna kvota i za gradišćanske Hrvate

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Posebna upisna kvota i za gradišćanske Hrvate
27.07.2018.
u 09:47
Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskom iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske obavijestio je pripadnike hrvatske manjine u europskim zemljama (Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji) te hrvatsko iseljeništvo u prekomorskim i europskim državama, da je za njih i njihove potomke posebnim kvotama osigurano 217 upisnih mjesta na studijskim programima Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2018./19. 

 

Posebna upisna kvota za pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske dogovorena je na prijedlog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čijem je čelu državni tajnik Zvonko Milas, a u suradnji sa Sveučilištem Zagreb, temeljem Odluke o upisnim kvotama, te slijedom Sporazuma o suradnji u području obrazovanja i znanosti između dviju institucija, stoji u priopćenju Središnjeg državnog ureda, koje su, između ostalih, dobili i gradišćanski Hrvati, odnosno njihov Hrvatski centar u Beču.

Za upise u sklopu posebne kvote, kandidati se za akademsku godinu 2018./ 2019. prijavljuju izravno na fakultete za koje su zainteresirani (nisu obvezni položiti državnu maturu, niti se prijaviti u Središnji prijavni ured).

Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskom iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sve detaljnije informacije dostupne su na internetskim stranicama Središnjeg državnog ureda te Sveučilišta u Zagrebu.

Kako se navodi u priopćenju, upravo ovaj vid suradnje između Sveučilišta i Središnjeg državnog ureda promovira Republike Hrvatsku kao državu znanja. Ističe se i kako se samo ulaganjem u mlade može računati na prosperitet države.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.