USUSRET BOŽIĆU

Dubrovčani uveličali Božićni domjenak u veleposlanstvu RH u Beču

Foto: Snježana Herek
Božićni domjenak u Veleposlanstvu RH u Beču
Foto: Snježana Herek
Božićni domjenak u Veleposlanstvu RH u Beču
Foto: Snježana Herek
Božićni domjenak u Veleposlanstvu RH u Beču
Foto: Snježana Herek
Božićni domjenak u Veleposlanstvu RH u Beču
20.12.2017.
u 08:00
Klapa ''Kaše'' izvela je tradicionalne dubrovačke kolende i božićne napjeve, kao i pjesme iz standardnog repertoara, oduševivši prisutne, koji su s članovima klape, odjevenima u prekrasnu narodnu nošnju dubrovačkog kraja, zajedno pjevali.
Pogledaj originalni članak

U svečanom predbožićnom ozračju, u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, u nedjelju navečer održan je Božićni domjenak na kojem su se okupili predstavnici brojnih hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga, vjerskih zajednica, kao i austrijski prijatelji Hrvatske. Pozdravljajući sve nazočne, veleposlanica RH u Austriji dr. Vesna Cvjetković rekla je kako je posebno veseli da su Dubrovčani i poznata dubrovačka klapa „Kaše“ došli u Beč uveličati predbožićnu svečanost austrijskih Hrvata.

„Klapa je dobila ime po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke u Dubrovniku, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja i davni pjev dubrovačkih gospodara“, dodala je. U svom prigodnom govoru veleposlanica je naglasila brigu Hrvatske za Hrvate izvan domovine u očuvanju hrvatskog identiteta i kulturne baštine. Osvrnula se i na Godinu kulture: Austrija – Hrvatska 2017., koja je, kako je rekla, dodatno unaprijedila hrvatsko-austrijske odnose.

„Godina kulture između Hrvatske i Austrije upravo završava i moram zahvaliti svima koji su pridonijeli da Austrijancima predstavimo našu bogatu kulturnu baštinu. Hvala mom timu, prije svega Domagoju Mariću i Katarini Dorkin Križ, te vama svima koji ste ne samo pomogli pri organizaciji ovog važnog bilateralnog projekta nego i dolazili na brojne priredbe i manifestacije, a bilo ih je više od stotinu“, istaknula je dr. Cvjetković navodeći neke od njih. Svim nazočnima hrvatska je veleposlanica zaželjela sretan Božić i uspješnu novu godinu. Božićni domjenak, uz veleposlanstvo RH u Austriji, organizirali su i Austrijsko-hrvatsko društvo (AHD) Beč i bečka podružnica HKD-a Napredak, a suorganizator je bilo Hrvatsko-austrijsko društvo iz Dubrovnika.

„Domjenak je posebna prigoda za sve Hrvate, pa tako i gradišćanske, da se zajedno okupe za Božić i da pokažu da njeguju tu staru hrvatsku božićnu tradiciju koju su preuzeli od svojih predaka“, rekao je predsjednik AHD-a i zastupnik Narodne stranke (ÖVP) u austrijskom saveznom parlamentu Nikolaus Berlakovich. Predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva u Dubrovniku Branka Martinović Vuković rekla je kako je sretna da je višestruko nagrađivana dubrovačka klapa Kaše, koja je ove godine proslavila 10. obljetnicu svog rada, dobila priliku da u Salzburgu i Beču promovira klapsko pjevanje, inače zaštićeno nematerijalno kulturno blago UNESCO-a, i približi Hrvatima i njihovim austrijskim prijateljima čari hrvatskog Božića.

U dubrovačkom izaslanstvu bile su i voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku Maja Mozara, zaslužna također za dugogodišnju uspješnu suradnju Dubrovnika i Salzburga, odnosno HMI-a i hrvatske Kulturno-umjetničke udruge u Salzburgu „Hrvatski san“ te Lucije Orešić iz Dubrovačke kuće. Za glazbeni ugođaj pobrinula se je klapa „Kaše“. Ona je izvela tradicionalne dubrovačke kolende i božićne napjeve, kao i pjesme iz standardnog repertoara, oduševivši prisutne koji su s članovima klape, odjevenima u prekrasnu narodnu nošnju dubrovačkog kraja, zajedno pjevali. Na veličanstvenom domjenku posluženi su i hrvatski kulinarski specijaliteti, fantastični kolačići – djelo marljivih hrvatskih žena iz veleposlanstva, ali i izvan njega – te vina.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.