Rüsselsheim

Zbog Opela u Njemačku i crkvu

Foto: Adolf Polegubić
Foto: Adolf Polegubić
Foto: Adolf Polegubić
Foto: Adolf Polegubić
Foto: Adolf Polegubić
27.07.2018.
u 09:24
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju povećan je dolazak Hrvata iz Lijepe Naše i Bosne i Hercegovine, što je vidljivo i na misnim slavljima
Pogledaj originalni članak

Hrvatska katolička misija Rüsselsheim nalazi se u Rajnsko-majnskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Mainz. U blizini frankfurtske zračne luke nalazi se grad Rüsselsheim, u kojem je poznata tvornica automobila "Opel". Među mnogim radnicima spomenute tvrtke ovdje je svoje radno mjesto pronašao i veliki broj Hrvata. 

Već od 1967. fra Stjepan Pavić iz Mainza dolazio je našim ljudima na to područje i okupljao radnike na nedjeljnim misnim slavljima prateći ih tako u tuđini, a bio im je i savjetnik i dušobrižnik. 

Hrvatska katolička misija Rüsselsheim službeno je osnovana krajem prosinca 1986., a do tada je bila filijala misije Mainz. Prvi voditelj bio je fra Tihomir Grgat (1985. – 1995.). Nakon njega dužnost su preuzeli fra Milan Lapić (1995. – 2000.), fra Berislav Nikić (2000. – 2013.), fra Ante Marković (2013. – 2016.), dok od 2016. misiju vodi fra Ivan Križanović. Svi oni su članovi Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

U misiji su od samih početka djelovale pastoralne suradnice Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu. Ovo su te vrijedne sestre: s. Ambrozija Bernatović (1986. – 1988.), s. Mirjam Kolar (1988. – 1997.), a od 1997. kao pastoralna suradnica djeluje s. Estera Marijić.

Nedjeljna misna slavlja održavaju se u crkvi Presvetoga Trojstva u Rüsselsheim-Haslochu te u crkvi sv. Marka u Kelsterbachu. U Kelsterbachu i okolici živi veći broj Hrvata koji su zaposlenje pronašli u obližnjoj frankfurtskoj zračnoj luci.

U prostorijama zajednice okupljaju se vjernici iz Rüsselsheima i šireg područja u okrugu Groß-Gerau, a jedan dio ih dolazi iz biskupije Limburg. Danas to područje broji oko dvije tisuće vjernika.

U korizmi petkom prije mise je pobožnost križnog puta u crkvi Presvetoga Trojstva u Rüßelsheim-Haslochu. Vjernici iz misije sudjeluju u marijanskim hodočašćima u Matienthal i Lurd. Organizira se i hodočašće u biskupijsko marijansko svetište Maria Einsiedel.

Misija organizira Nikolinjsko-božićnu proslavu. Vjernici sudjeluju i u gradskim aktivnostima s pripadnicima drugih naroda na Brunnenfestu i Gewobaufestu. U župnoj dvorani održava se vjeronauk za vjeroučenike od 1. do 9. razreda. Djeca i mladi pripremaju se za sakramente prve pričesti i potvrde. Sakrament potvrde svake godine je s mladima iz Hrvatske katoličke misije Mainz.

U misiji djeluje misijsko vijeće. Mladi su sudjelovali i na biblijskim olimpijadama te na smotrama zborova djece i mladih. Vjernici koriste dvoranu i za proslave rođendana, imendana i drugih obiteljskih svečanosti. Tu se također održavaju i sastanci misijskog vijeća. 

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju povećan je dolazak Hrvata iz Lijepe Naše i Bosne i Hercegovine, što je vidljivo i na misnim slavljima. O misiji je objavljena i monografija: Berislav Nikić, Hrvatska katolička misija – Kroatische katholische Mission Rüsselsheim
1986. – 2001., Zavičajna knjižnica "Život i svjedočanstva" sv. 72, Mostar-Rüsselsheim, 2002.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.