Križevci, 1589. – Košice, Slovačka, 1619.

Zapisao da je Hrvat. Mučki je ubijen, a Papa ga je proglasio svetim

Foto: Uta Rademacher/DPA/PIXSELL
Zapisao da je Hrvat. Mučki je ubijen, a Papa ga je proglasio svetim
04.07.2018.
u 00:14
Papa Ivan Pavao II. proglasio je 2. srpnja 1995. u Košicama ovu trojicu mučenika za vjeru svetima
Pogledaj originalni članak

Svećenik i mučenik Sveti Marko Križevčanin zbog svoje vjere ubijen je tijekom sukoba katolika i protestanata u Europi. Filozofiju je studirao u Grazu, gdje je bio učenik Petra Pázmánya, poslije kardinala i ugarskog primasa, a teologiju u Rimu. 

Svojom rukom ondje je zapisao da je Hrvat, o čemu postoji pisani trag u arhivu zavoda. Nakon završetka studija vraća se u Zagrebačku biskupiju, gdje djeluje u pastvi, ali ga ubrzo ostrogonski primas Pázmány poziva u Ugarsku. 

Od 1616. godine djeluje kao profesor i ravnatelj sjemeništa u Trnavi, a imenovan je i ostrogonskim kanonikom. Primas Pázmány poslije mu je povjerio i upravu benediktinske opatije u Szepluku, kod Košica u današnjoj Slovačkoj, koje su u ono doba bile utvrda ugarskoga kalvinizma. 

Kako bi pomogao malobrojnim katolicima, koji su bili lišeni čak i svojih crkvi, ondje se 1619. pridružuje dvojici isusovaca – Mađaru Stjepanu Pongráczu i Poljaku Melkioru Grodzieckom, kako bi se brinuli za vjernike mađarskoga i slovačkoga jezika. 

Za vrijeme pobune sedmogradskog (erdeljskog) kneza Gábora Bethlena, kalvinistički zapovjednik Juraj Rákóczy 1619. ušao je s vojskom u Košice i odmah dao zatvoriti trojicu svećenika. Zbog odbijanja da postanu kalvini, podvrgnuli su ih mukama. Prisiljavali su ih da se odreknu vjere i Petrova nasljednika Pape u Rimu, ali oni su ostali postojani. Mučili su ih različitim mukama, sve dok ih nisu ubili. Marka su 7. rujna 1619. zapalili i odrubili mu glavu.

Kardinal Pázmany izvršio je kanonsku istragu o mučeništvu, a zatim uime cijelog episkopata kraljevstva zamolio papu Urbana VIII. da se tim mučenicima može iskazivati javno štovanje. 

Lijes s posmrtnim ostacima mučenika premješten je 1635. godine u uršulinsku crkvu u Trnavi, gdje se razvilo njihovo štovanje. Papa Ivan Pavao II. proglasio je 2. srpnja 1995. u Košicama ovu trojicu mučenika za vjeru svetima... Ljubav i dijalog glavne su poruke Sv. Marka Križevčanina kojeg Crkva slavi 7. rujna kao priznatog mučenika.

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.