Grabovnica, Pitomača, 1818. – Fahrafeld kraj Beča, 1872.

General i najomiljeniji hrvatski pjesnik ilirskog razdoblja

Foto: Robert Anić/PIXSELL
General i najomiljeniji hrvatski pjesnik ilirskog razdoblja
14.03.2018.
u 09:37
Njegovi najpoznatiji stihovi posvećeni su hrvatskom jeziku: "Ljub si rode, jezik iznad svega, u njem živi, umiraj za njega! Po njemu si sve što jesi"
Pogledaj originalni članak

Petar Preradović bio je najomiljeniji hrvatski pjesnik ilirskog razdoblja i austrijski general. Nakon vojnog školovanja u Bjelovaru i Bečkom Novom Mjestu, gdje je pisao stihove na njemačkom s izrazitim obilježjima romantizma, susreo se s Ivanom Kukuljevićem Sakcinskim, koji je značajno utjecao na njegov "povratak" na materinski jezik i zanimanje za hrvatsku kulturu i političku situaciju. 

Gotovo cijeli život proveo je izvan domovine, a književnošću se bavio koliko mu je dopuštala časnička služba. Službovao je u Milanu te u raznim austrijskim garnizonima – od Beča i Pešte do Gline i Temišvara. Međutim, svojim djelom zauzeo je jedno od vodećih mjesta u hrvatskoj književnosti te obilježio hrvatski duhovni i politički život od tridesetih do sedamdesetih godina 19. stoljeća. 

Svoj entuzijazam posvetio je ilirizmu. Uz Stanka Vraza i Ivana Mažuranića postaje najutjecajniji pjesnik tog razdoblja. Pjesmama izražava brigu za hrvatski jezik, privrženost slavenskoj koncepciji i iskreno domoljublje. 

Njegovi najpoznatiji stihovi posvećeni su hrvatskom jeziku: "Ljub si rode, jezik iznad svega, u njem živi, umiraj za njega! Po njemu si sve što jesi". 

Pokopan je u Beču, a 1879. njegovi posmrtni ostaci preneseni su u arkade Mirogoja. Njemu u čast, jedan od najljepših zagrebačkih trgova, popularni Cvjetni, nosi njegovo ime.  

Zanimljivo je da je rođen u pravoslavnoj obitelji, ali tijekom školovanja u Austriji 1834. prelazi na katolicizam. Također, bio je predložen za hrvatskog bana, ali je odbio tu čast. 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.