SUSTAV FUNKCIONIRA

Austrija postrožuje kontrole socijalne pomoći

Foto: Borna Filic/PIXSELL
grad Beč
Foto: Borna Filic/PIXSELL
grad Beč
Foto: Borna Filic/PIXSELL
grad Beč
20.01.2020.
u 11:21
Austrija ima takozvani socijalni minimum koji iznosi 890 eura po korisniku. Oni se zalažu za to da svaki stanovnik živi dostojanstveno.
Pogledaj originalni članak

Otkriće da su punih 24 mjeseca 74-godišnji Hrvat i njegova mlađa supruga uz austrijsku mirovinu primali i dodatak na koji imaju pravo samo oni koji žive u Austriji, iako su živjeli Hrvatskoj, kao i slični slučajevi moglo bi dovesti po postroživanja austrijskih zakona. 

Naime, hrvatski par provjeravala je policija u nekoliko navrata, a kad ih nisu pronašli na adresi, podignuli su kaznenu prijavu. Njima prijeti moguća kazna zatvora te će morati državi vratiti nekoliko tisuća eura. 

Kako je kazao za HRT Željko Batarilo, koji je godinama radio austrijskoj socijalnoj službi, taj slučaj nije iznimka. Austrijske mirovine često iznose od 800 do 1000 eura pa država ili lokalna zajednica pomažu. Naime, ako plaćate stan od 500 do 600 eura, tada imate mogućnost sufinanciranja koje može iznositi 200 do 300 eura.

Naime, Austrija ima takozvani socijalni minimum koji iznosi 890 eura po korisniku. Oni se zalažu za to da svaki stanovnik živi dostojanstveno. 

– Sustav funkcionira. Ima pokušaja ovakvih prijevara, ali one ne prolaze – kaže Niko Ilić iz Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji.

Nova vlada najavila je da će dodatno postrožiti kontrolu onih koji dobivaju socijalnu pomoć iz grada, a svaka zloupotreba će se kažnjavati. Uz socijalnu pomoć, jače će se kontrolirati i doplatak za djecu te primanje naknade za nezaposlene.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GR
gragakarlovac
13:18 20.01.2020.

sve uredno dok ne dodu pokvareni Hrvati..hahaha zakon je mijenja zbog lijenguze...paraziti europe