Beč

Cappelli: Ove godine očekujemo više od 1,3 milijuna austrijskih turista

Gari Cappelli
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
08.03.2017.
u 08:57

Hrvatski ministar istaknuo je kako je uz bilateralne odnose u turizmu i mogućnosti njihova daljnjeg razvoja bilo riječi i o zakonskim okvirima u austrijskom turizmu

"Austrija je za Hrvatsku izuzetno važno tržište, a Austrijanci poželjni gosti jer ne dolaze samo na vrhuncu turističke sezone nego tijekom četiri, pet mjeseci u godini zbog nautičkog turizma", rekao je novinarima u Beču hrvatski ministar turizma Gari Cappelli nakon sastanka s drugim predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Karlheinzom Kopfom i predsjednikom Parlamentarnog odbora za turizam Geraldom Hauserom.

>> Više nema čekanja. Slavonci idu u Austriju po goste

"Tema razgovora bila je razmjena iskustava u turizmu, ali iznijeli smo i brojeve o boravku austrijskih turista u Hrvatskoj i obrnuto, napomenuvši kako oko stotinu tisuća Hrvata dolazi na skijanje u Austriju, tako da je turistička suradnja u tom smislu jako dobra", dodao je Cappelli.

Hrvatski ministar istaknuo je kako je uz bilateralne odnose u turizmu i mogućnosti njihova daljnjeg razvoja bilo riječi i o zakonskim okvirima u austrijskom turizmu.

"Osvrnuli smo se na funkcioniranje turističkih zajednica u Austriji jer mi pripremamo novi zakon u vezi s njihovim funkcioniranjem u Hrvatskoj, pa su nam zanimljiva i austrijska iskustva, a razgovarali smo i o decentralizaciji kao mogućnosti da se na najnižim razinama odlučuje o visini boravišne takse. To mi je dalo dodatan vjetar u jedra da kažem da smo i mi na pravom putu", istaknuo je Cappelli.

U izuzetno kvalitetnom razgovoru, kako je naglasio, dogovorena je i organizacija gospodarskog skupa, prvo u Austriji, pa potom u Hrvatskoj, gdje bi se okupio gospodarski i politički vrh dviju država radi unaprjeđenja suradnje.

"Austrija je za Hrvatsku vrlo bitan ulagač jer je na drugom mjestu po izravnim ulaganjima u našu zemlju i četvrti vanjsko-trgovinski partner", potvrdio je naš sugovornik, dodavši kako je predstavio i impozantne brojeve o tome da je u Hrvatskoj prošle godine ostvareno deset posto više dolazaka Austrijanaca nego 2015.

"I ove godine očekujemo jako dobru turističku sezonu i više od 1,3 milijuna austrijskih turista", otkrio je Cappelli, naglasivši kako optimizam bude i trenutačni podaci o bookingu koji su više od deset posto bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Predsjednik Odbora za turizam austrijskog parlamenta Hauser rekao je kako su razgovori bili vrlo pozitivni i ugodni, konstatirajući da Austriju i Hrvatsku ne veže samo zajednička povijest nego imaju i mnoge dodirne točke, važne za uspješnu suradnju.

Nakon razgovora u austrijskom parlamentu, ministar Gari Cappelli posjetio je najveći specijalizirani sajam brodova i sportova na vodi u srednjoj i istočnoj Europi, nedaleko od Beča. 

Na 46. sajmu u Tullnu sudjelovalo je više od 300 izlagača iz mnogih europskih zemalja.

>> Kinezi žele ulagati u hrvatski turizam

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije