Una Odisea de Amor y Guerra

U očevim dnevnicima otkrila čudesnu ljubavnu priču svojih roditelja

Foto: Matica
U očevim dnevnicima otkrila čudesnu ljubavnu priču svojih roditelja
25.07.2019.
u 12:09
Španjolska je Brajnoviću bila dom 53 godine tijekom kojih je postigao najvišu akademsku naobrazbu i uzornu karijeru te podigao mnogobrojnu obitelj
Pogledaj originalni članak

Španjolska novinarka hrvatskih korijena Olga Brajnović promovirala je 7. lipnja ove godine na uglednoj madridskoj Ferii del Libro knjigu "Una Odisea de Amor y Guerra" ("Odiseja o ljubavi i ratu") koja opisuje zagrebački par u vihoru Drugog svjetskog rata i poraća te njihovu potragu za kruhom i slobodom, temeljenu na egzilantskim dnevničkim zapisima autoričina oca – pisca, prevoditelja, novinara i znanstvenika Luke Brajnovića (Kotor, Boka kotorska, 13. siječnja 1919. – Pamplona, Španjolska, 8. veljače 2001.). 

"Una Odisea de Amor y Guerra" potresna je priča o autoričinim roditeljima, prognanim zagrebačkim sveučilištarcima Ani, rođenoj Tijan, i Luki Brajnoviću, njihovoj prisilnoj 12-godišnjoj razdvojenosti te ponovnom susretu u tuđini.

Egzilantski krug

Luka Brajnović uhićen je kao mladi neovisni novinar u ljeto 1941. u rodnom Kotoru zbog kritiziranja fašističkog vođe Benita Mussolinija, nakon čega počinje njegovo dugo i bolno lutanje prema slobodi. Tijekom rata zarobljavaju ga i partizani, kojima se odbija priključiti te uspijeva izbjeći smrt strijeljanjem. 

Sveučilištarac Brajnović s odabranicom svoga srca Senjankom Anom Tijan vjenčao se u studenome 1943. Nakon ulaska partizana u Zagreb 1945. bližnji ga uvjeravaju da se mora skloniti u izbjeglički logor u Klagenfurtu, ostavivši pritom na (ne)milost jugoslavenskoj tajnoj službi Udbi u Zagrebu suprugu i tromjesečnu kćer Elicu – koja je danas naša višegodišnja počasna konzulica u Španjolskoj. Stariji Lukin brat Ivo, svećenik, ubijen je na Daksi 1944., a partizani su ubili u Zagrebu mlađeg brata Tripu. 

Kao prognanik u savezničkim izbjegličkim logorima u Austriji i Italiji prošao je put od Klagenfurta i Krippendorffa do Udina, Trevisa, Bologne, Reggio Emilije, Modene, dok se najduže zadržao u logoru Fermo. U izbjegličkom logoru pokreće bilten Vijesti. Dok hrvatski emigrantski val nakon 1945. vodi u prekooceanska odredišta pretežno južne hemisfere, Luka se kao 29-godišnjak 1948. odlučuje za Španjolsku, kako bi bio bliže kćeri i supruzi.

Lutajući s izbjegličkom putovnicom Međunarodnog Crvenog križa, susrest će ih nakon 12 godina na kolodvoru u Münchenu 1956. Sažeto, Španjolska je Brajnoviću bila dom 53 godine tijekom kojih je postigao najvišu akademsku naobrazbu i uzornu karijeru te podigao mnogobrojnu obitelj, koja je ondje uz Elicu postala bogatija za još četvero djece – sina Antonija i tri mlađe kćeri Olgu, Ljerku i Anu Mariju. Krajem 50-ih godina Luka Brajnović afirmirao se kao jedan od suosnivača Instituta za novinarstvo Sveučilišta u Navari. Čak 32 godine predavao je novinarstvo na Fakultetu komunikacija na Sveučilištu u Navarri, gdje jedna dvorana nosi njegovo ime. 

Autor je prvog omiljenog udžbenika novinarske etike na tlu Europe. Pisao je u dnevniku Diario de Navarra, napisavši više od šest tisuća kolumni o međunarodnim odnosima. Na španjolskom jeziku objavio je više zbirki pjesama. Brajnovićevo ime nosi ugledna međunarodna novinarska nagrada koju je još za njegova života utemeljilo španjolsko Sveučilište Navara u Pamploni, točnije 1997. 

Ovogodišnja je nagrada u travnju dodijeljena Marcu Marginedasu, ratnom dopisniku novina El Periódico de Cataluña. Luka Brajnović umro je u Španjolskoj 2001. godine.

Brajnovićeva udovica Ana brižno je čuvala rukopisnu ostavštinu, među kojima su bili i njegovi dnevnički zapisi, a kada je i ona umrla, njihova kći Olga, također poznata publicistkinja, počela ih je iščitavati – otkrivši u očevim dnevnicima čudesnu ljubavnu priču svojih roditelja, koji su bili prisilno odvojeni 12 godina zbog svega što se događalo u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata i komunističkog poraća. Bili su veliki vjernici, katolici, pa su molili krunicu u isto vrijeme jedno za drugo i tako u molitvi bili zajedno. 

Autorica i priređivačica knjige Brajnovićeva kći Olga također je plodna novinarka, koja se potvrdila u Diario de Navarra kao specijalistica za međunarodne odnose u posljednja tri desetljeća. Tijekom Domovinskog rata pisala je reportaže iz Hrvatske. Dvije godine radila je za španjolsku novinsku agenciju EFE u San Franciscu, djelujući i kao profesorica na Sveučilištu Navarra u Pamploni. Ovu iznimnu knjigu preporučujemo za prijevod na hrvatski jezik.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.