SRBIJA

Hrvatska manjina u petak slavi obljetnicu obrazovanja na materinskom jeziku

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Hrvatska manjina u petak slavi obljetnicu obrazovanja na materinskom jeziku
13.12.2017.
u 12:40
Prije svečanosti ministrica Divjak će razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Hrvatskom nacionalnom vijeću, a bit će i na svetoj misi u subotičkoj franjevačkoj crkvi.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska manjina u petak će proslaviti blagdan zajednice i 15. obljetnicu nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji u nazočnosti ministara obrazovanja Hrvatske i Srbije, Blaženke Divjak i Mladena Šarčevića, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Organizator svečanosti u subotičkoj Gradskoj kući, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), očekuje kako će biti istaknuta postignuća, ali i problemi obrazovanja na hrvatskom jeziku, koje je počelo najprije u osnovnim školama 2012., a zatim i u srednjim, četiri godina kasnije.

Cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku godišnje od tada prati oko 400 učenika u pet osnovnih i dvije srednje škole u Subotici, a od ove godine i u jednoj osnovnoj školi u šokačkom mjestu Bački Monoštor.

Nastava na hrvatskome odvija se i kroz pohađanje jednom tjedno izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, koji izučava oko 500 učenika u 16 škola i devet gradova na teritoriju Vojvodine.

Do sada najveći problem – osiguravanje udžbenika, uglavnom je riješen u osnovnim školama, rečeno je na konferenciji za novinare, no ostala su druga brojna otvorena pitanja: tiskanje udžbenika za srednje škole, uvođenje novih obrazovnih profila, obrazovanje kadrova sa znanjem hrvatskog jezika, formiranje katedre i lektorata za hrvatski jezik u Srbiji.

Vodstvo hrvatske manjine navodi da se još uvijek može govoriti o atmosferi straha i nesigurnosti među roditeljima, jer samo pet posto djece hrvatske zajednice upisuje nastavu na materinskom jeziku, dok je kod Mađara i Slovaka taj broj djece i 80 posto.

Najavljen je, što će na svečanosti u petak navečer biti posebno istaknuto, početak priprema za utemeljenje školskog centra na hrvatskom jeziku u Subotici, pri kojemu bi djelovali vrtić, osnovna i srednja škola.

Uzori su im, kako je navedeno, katolički školski centri u BiH, srpska gimnazija u Zagrebu i hrvatske škole u Mađarskoj.

Prije svečanosti ministrica Divjak razgovarat će s predstavnicima hrvatske manjine u Hrvatskom nacionalnom vijeću, a bit će i na svetoj misi u subotičkoj franjevačkoj crkvi.

Hrvatsko nacionalno vijeće najviše je zastupničko tijelo Hrvata u Srbiji, osnovano radi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu i predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u pitanjima službene upotrebe jezika, obrazovanja, informiranja i kulture te odlučuje ili sudjeluje u procesima odlučivanja u vezi s Hrvatima u Srbiji.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.