Mi, Hrvati

Hrvati, Slovaci i Mađari pokreću svoju televiziju

Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
18.06.2018.
u 09:57
Martin Ivančić najavio je svaki tjedan novu polusatnu TV emisiju za gradišćanske Hrvate, naglasivši da ta privatna televizija neće biti konkurencija ORF-u, koji također ima polusatnu emisiju za austrijske narodne manjine
Pogledaj originalni članak

"Zakon o narodnim manjinama iz 1976. godine potrebno je mijenjati jer je zastario i izgrađen je na teritorijalnom principu, pa uzima u obzir samo gradišćanske Hrvate u Gradišću, a ne i one u Beču, što više ne odgovara današnjoj situaciji", rekao je na tribini "Razgovor u centru" u Beču gradišćanskohrvatski političar i socijaldemokrat Martin Ivančić. 

Ovaj predsjednik Hrvatskog kulturnog i dokumentacijskog centra u Željeznom, glavnom gradu austrijske pokrajine Gradišće, i trenutačno potpredsjednik tzv. Narodnosnog vijeća gradišćanskih Hrvata koje djeluje pri austrijskom Saveznom Kancelarstvu u Beču, ističe kako je svih šest austrijskih autohtonih narodnih manjina za noveliranje Zakona o narodnim skupinama.

Istaknuo je kako službena politika dosad nije pokazala dobru volju za traženje manjinskih predstavnika, a i od nove narodnjačko-slobodarske vlade ne očekuje velike pomake. Posebno je pozvao predstavnike udruga na bolju suradnju, napomenuvši kako samo svi zajedno mogu pomaknuti stvar s mrtve točke.

Od vrućih tema kojima će se Narodnosni savjet baviti i raspravljati s vladinim predstavnicima je promjena Zakona o medijima, uključujući traženje rješenja za sufinanciranje manjinskog tiska. Velika i važna tema, kako je istaknuo, jest privatna hrvatska televizija koja bi se u suradnji sa Slovacima i Mađarima, a u sklopu EU Programa INTERREG, bavila gradišćanskim, a kasnije i ostalim doseljenim Hrvatima. 

Najavio je svaki tjedan novu polusatnu TV emisiju za gradišćanske Hrvate, naglasivši da ta privatna televizija neće biti konkurencija ORF-u, koji također ima polusatnu emisiju za austrijske narodne manjine, nego će biti "dodatna ponuda" za bolji i češći pristup manjina medijskom prostoru.

Ivančić se osvrnuo i na bogatu izdavačku djelatnost Hrvatskog kulturnog i dokumentacijskog centra u Željeznom, napomenuvši kako je dosad izdano 26 školskih knjiga i udžbenika na gradišćanskohrvatskom jeziku za sve školske predmete. Pohvalio se i s tonskim arhivom hrvatskih dijalekata, odnosno istraživanjem gradišćanskohrvatskih dijalekata i govora po svim selima u Gradišću, zahtjevnom projektu ovoga centra.

Razgovor s Martinom Ivančićem, kojem je publika postavljala i neugodna pitanja, dajući mu do znanja da u nekim stvarima nisu istomišljenici, sjajno je vodio glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran, znalački smirujući katkada uzavrelu situaciju. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.