Hrvati u SAD-u

Dva velika razloga za slavlje u Cleavelandu ovog mjeseca

Foto: Vijesnik crkve sv. Pavla i F.B.
Foto: Vijesnik crkve sv. Pavla i F.B.
Foto: Vijesnik crkve sv. Pavla i F.B.
Foto: Vijesnik crkve sv. Pavla i F.B.
Foto: Vijesnik crkve sv. Pavla i F.B.
Foto: Vijesnik crkve sv. Pavla i F.B.
Foto: Vijesnik crkve sv. Pavla i F.B.
Foto: Vijesnik crkve sv. Pavla i F.B.
Foto: Vijesnik crkve sv. Pavla i F.B.
25.10.2022.
u 17:52
Proslava je nastavljena u Hrvatskom domu bl. A. Stepinca u Eastlakeu uz kulturno umjetnički program i prigodne govore i čitanje upućenih poruka mnogih društava i pojedinaca.
Pogledaj originalni članak

Dvije proslave Hrvata u Clevelandu, OH održane su tijekom nedjelja 9. i 16. listopada 2022.g. Prva je bilo slavlje 120. obljetnice Hrvatske župe sv. Pavla i 40. obljetnica zaređenja i službovanja župnika Zvonka Blaška.

Vlč. Blaško polovicu tog vremena odslužio je ovdje u Clevelandu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je Kotorski biskup Ivan Štironja uz mnoštvo članova i vjerenika Župe. U svojoj propovijedi, biskup Štironja između ostalog, obratio se je slavljenicima ovim riječima: "Poštovani i dragi župljani želim vam blagoslovljen i siguran nastavak plovidbe na Pavlovoj lađi. Sv. Pavao tako bliz apostol Krista Gospodina neka vam bude zagovornik i primjer sreće koju u punini može dati samo Isus.“

A, župniku i slavljeniku vlč. Zvonku Blašku također je uputio lijepe riječi: "Dragi župniče don Zvonko! U ime generacija vjeroučenika, u ime povorke vjerenika kojima ste služili, u ime svih onih kojima ste sakramente vjere podijelili, obiteljski blagoslov; u ime svih onih koje ste u vječnost ispratili, koje ste svojom riječju i djelima osnažili i ohrabrili; u ime duhovnih zvanja, svećeničkih i redovničkih, koje ste pratili i primjerom upućivali na Isusa, najiskrenije zahvaljujem.“

Proslava je nastavljena u Hrvatskom domu bl. A. Stepinca u Eastlakeu uz kulturno umjetnički program i prigodne govore i čitanje upućenih poruka mnogih društava i pojedinaca. Bio je to doista lijep okup društava koja djeluju u gradu Clevelandu i na nacionalnoj razini - da zajednički proslave ovaj značajan događaj - te učvrste suradnju i potkrijepe domoljublje.

Okupljenima se obratio biskup Ivan Štironja, veleposlanik Republike Hrvatske iz Washington DC-a, Pjer Šimunović, Lana Romano izaslanica vanjskih i europskih poslova RH iz Zagreba te domaćin don Zvonko Blaško.

U kulturno-umjetničkom programu nastupila je omladinska i tamburaška skupina Cleveland Jr. i Zagreb Jr. Tamburica.

Drugo veliko slavlje održano je pod pokroviteljstvom i u organizaciji Nacionalne i kulturne federacije američkih Hrvata. Ova organizacija osnovana 1993. radi širenja glasa o istini Domovinskog rata i širenju zajedništva našeg naroda u svijetu. Nakon prestanka rata nastavljeno je kulturno i diplomatsko djelovanje pri američkom kongresu i drugim razinama vlasti da bi se potpomoglo razvoju mlade demokracije izrasle u obrani domovinskog praga.

U nastavku rada mnoge su inicijative pokrenute, a između ostalih klub hrvatske mladeži do 40 godina, podrška i potpora Olimpijadi djece s posebnim potrebama te Hrvatski dom slavnih hrvatskih sportaša Amerike. Poznato je da su hrvatski doseljenici u SAD-u dali ogroman prilog izgradnji ove zemlje kroz inovacije, ekonomsko gospodarstvo, poljoprivredu i u razvoju intelektualnih te sportskih aktivnosti. Baš te sportske aktivnosti su nekako potisnute u stranu te ih je potrebno prepoznati i dati im zasluženo mjesto.

Na godišnjoj konferenciji Nacionalne kulturne federaciji američkih Hrvata, 1. listopada 2019. uočena je potreba i imenovano Povjerenstvo na čelu s Vedranom Nazor i uz usku suradnju s predsjednikom Steveom Rukavinom, da se utemelji Hrvatski dom slavnih sportaša Amerike. Nakon proučavanja prošlosti, konzultacija i priprema ove godine na Godišnjoj konferenciji Nacionalne i kulturne federacije američkih Hrvata u Baltimoreu, MD donesena je, sad već povijesna, odluka o imenovanju prvih 10 sportaša i njihovom javnom uvođenju u Hrvatski dom slavnih sportaša Amerike.

Za ovo proglašenje i iznimnu svečanost izabran je Cleveland. U Hrvatski dom slavnih ušli su: Fred Couples golfer, Helen Crlenkovich ronilac s odskočne daske, John Havlicek košarkaš, Mickey Lolich baseball, Roger Maris također baseball, Kevin McHale košarka, George Mikan također košarka, Mark Pavelich hokej na ledu, Joe Šakić hokej na ledu, i Joe Stydahar američki nogomet.

Na svečanosti i proglašenju slavnih hrvatskih sportaša Amerike okupilo se je mnogo hrvatskih uglednika i rodbine ovih popularnih i nezaboravljenih sportaša. Program je vodio Jerome Juranovich, također uspješni košarkaš i sportski komentator radija i televizije nekoliko medijskih kuća. Danas je u zasluženoj mirovini ili kako on veli "proživljava tradicijske životne dane“. Bilo je zanimljivo saslušati govore rodbine koja je zastupala ove velikane a vrlo emotivan govor održala je unuka Joe Stydahara – Shannon Stydahar-Schultz - koja je suznih očiju govorila o svom djedu kojeg je upoznala kroz priče drugih.

Zvuci hrvatske tamburice otvorili su vrata Hrvatskog doma slavnih američkih Hrvata u sastavu: Bernadette Luketich-Sikaras, Tom Buntić, Derek Hohn, Kruno Živić, Tom Salopek, Marko Kochis i Maya Jerin iz Hrvatske bratske zajednice u Americi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.