Sedam sjajnih koncerata

Nastupom Jazz orkestra HRT-a završio 13. festival hrvatske glazbe u Beču

Foto: MIC.hr
Nastupom Jazz orkestra HRT-a završio 13. festival hrvatske glazbe u Beču
01.12.2017.
u 09:48
Koncert u bečkom jazz-klubu Porgy & Bess bio je nesvakidašnja poslastica. Orkestar je djelovao uvježbano i dinamički savršeno, a dirigent Andreas Marinello svoj posao je odradio bez pogreške
Pogledaj originalni članak

Nastupom za pamćenje vrhunskog Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem dirigenta Andreasa Marinella, završio je 13. festival hrvatske glazbe u Beču, na kojem je od 29. listopada do 26. studenoga izvedeno sedam sjajnih koncerata. 

Svrha je događaja, čiji je idejni začetnik, producent i urednik muzikolog Davor Merkaš, a organizator Muzičko-informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, predstavljanje bogate i raznolike hrvatske glazbene baštine u jednoj od najvećih svjetskih glazbenih metropola.

Kada Austrijanac Christoph Huber, umjetnički direktor bečkog jazz-kluba koji pripada među desetak najuglednijih u Europi, nakon koncerta kaže da je Jazz orkestar HRT-a "pravi glazbeni dragulj" i pita je li Hrvatska toga svjesna, tada je predstavljanje orkestra kroz presjek njegove djelatnosti tijekom posljednjih nekoliko godina bio pun pogodak čelnika i dirigenta orkestra. Bilo je tu i fantastičnih djela domaćih i međunarodno priznatih autora, aranžera i instrumentalista. 

Od početka do kraja koncerta, Jazz orkestar HRT-a, koji se neprekidnim 70-godišnjim djelovanjem svrstava među najdugovječnije big-bandove na svijetu, svojim je tehničkim bravurama visokog umjetničkog dometa i nevjerojatnom virtuoznošću ostavljao bečku publiku bez daha.

Ukratko, koncert u bečkom jazz-klubu Porgy & Bess bio je nesvakidašnji doživljaj. Orkestar je nastupio uvježbano i dinamički savršeno, a dirigent Andreas Marinello svoj posao je odradio bez pogreške.

"Bio je to vrhunski događaj. Veliki odaziv potvrda je da je publika prepoznala vrijednost našeg big-banda koji je znalački ponudio moderan i virtuozan program s nizom fenomenalnih aranžmana", rekao je Davor Merkaš dodavši: "To je ansambl sastavljen od vrhunskih solista koji mogu svirati bilo gdje na svijetu“.

S njim se složio i Christoph Huber, jazz-znalac te direktor Porgy & Bess kluba koji je izrazio zanimanje za suradnju s Jazz orkestrom HRT-a i u budućnosti. 

Orkestar je inače već nastupio u bečkom klubu 2008. godine, također u sklopu Festivala hrvatske glazbe. Možda nam dođe i dogodine.    

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.