Biljana Lovrinović

Bh. dijaspora sve više ulaže u rodni kraj: Prepoznala sam priliku u našoj zemlji i sposobnost mladih ljudi

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Bh. dijaspora sve više ulaže u rodni kraj: Prepoznala sam priliku u našoj zemlji i sposobnost mladih ljudi
07.08.2019.
u 10:45
Da Biljana nije jedina, potvrđuju i drugi primjeri ulaganja članova bh. dijaspore upravo u IT sektor
Pogledaj originalni članak

Nakon više od dva desetljeća rada u inozemstvu, Biljana Lovrinović u rodnom Travniku pokrenula je tvrtku "Galop Digital". 

Lovrinović, s višegodišnjim iskustvom u marketingu i kompanijom u SAD-u koja se bavi marketinškim savjetovanjem i razvojem brenda, odlučila je uložiti znanje i novac u mladi tim IT stručnjaka u BiH, piše Indikator.ba. 

"Prepoznala sam priliku u našoj zemlji i sposobnost mladih ljudi u svom Travniku. Danas imamo kompaniju koja se bavi digitalnim marketingom te izradom internetskih stranica, s fokusom na klijente iz SAD-a, a polako se okrećemo i europskom tržištu", rekla je Lovrinović.  

Da Biljana nije jedina, potvrđuju i drugi primjeri ulaganja članova bh. dijaspore upravo u IT sektor. Senad Šantić kao dijete izbjegao je u Švedsku 1993., a prije nekoliko godina vratio se i pokrenuo IT kompaniju ZenDev.  

"Naša osnovna filozofija jest briga za radnike. Pokušavamo stvoriti radno mjesto sa što manje stresa, bez prekovremenih sati. Mreža klijenata se širi, radimo uglavnom sa švedskim tržištem, ali smo prisutni i šire. Svakog dana se širimo, treba nam još kadrova, tražimo nove ljude, ulažemo i dalje", naglasio je Šantić.  

Edin Ahmetspahić kao dijete u ratu izbjegao je u Švedsku, ali se u mladosti vratio u domovinu, gdje je završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Prijedlog poslovnih partnera iz Švedske prije dvije godine preusmjerio ga je iz prava u IT sektor. S njima je u BiH pokrenuo IT tvrtku  "Propeller".  

"Osnivači imaju uspješne tvrtke u Švedskoj, od kojih je jedan i član bh. dijaspore, te su prepoznali potencijal koji u BiH imaju naši mladi stručnjaci. Oni razumiju skandinavsko, ali i globalno tržište, pa je u ovoj priči njihov dio posla pronalaženje klijenata. Na nama u Sarajevu je zadatak podizanja snažnog tima i osiguranje razvoja proizvoda koji će imati prolaz na tržištu IT industrije", napomenuo je Ahmetspahić.  

"USAID Projekt 'Diaspora Invest' kroz natječajni program i aktivnosti tehničke podrške podržao je niz uspješnih ulaganja iz dijaspore u IT sektoru. Sve je više primjera IT tvrtki koje su tako pokrenute u posljednjih nekoliko godina i sada postupno zauzimaju svoju poziciju u IT svijetu u Bosni i Hercegovini", priopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest."
 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.