Boka Kotorska, 1438. – Venecija, 1508.

Skromni redovnik iz Boke kotorske

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Skromni redovnik iz Boke kotorske
27.06.2018.
u 09:09
Na početku redovničkog života nije se želio baviti knjigom i postati svećenik, već je živio kao skromni redovnički brat
Pogledaj originalni članak

Blaženi Gracija iz Mua bio je skromni i pobožni redovnik, augustinac, karizmatik i pustinjak. Osobito je gajio pobožnost prema Kristu prisutnom u euharistiji. 

U slobodno vrijeme sate i sate provodio je u klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu, a navodno je imao dar osjetiti kada se u okolnim crkvama na oltaru događala pretvorba. Zalagao se za siromahe i prosjake koje je stalno pomagao. Za svakoga je imao dovoljno vremena i riječi utjehe. 

Umro je na glasu svetosti u augustinskom samostanu na otočiću Sveti Kristofor kod Venecije. Potjecao je iz siromašne ribarske obitelji iz Boke Kotorske, pa je rano postao sposoban ribar, a potom i mornar. 

Na jednom je putovanju, u samostanu na brdu Ortone pokraj Padove, čuo propovjednika oca Šimuna kako govori da poteškoće i kušnje pomažu čovjeku da se vrati k sebi i shvati da mu je Bog potreban. To ga je potaknulo da uđe u taj samostan augustinaca, gdje je ostao 15 godina. 

Na početku redovničkog života nije se želio baviti knjigom i postati svećenik, već je živio kao skromni redovnički brat. Poslije je prešao u samostan na otočiću Sv. Kristofora i tamo preminuo u 70. godini života. 

Njegovo tijelo ostalo je neraspadnuto i vjernici ga počinju štovati. A nakon što je 1810. samostan zatvoren, tijelo blaženog Gracije vraćeno je u rodni Muo, 300 godina nakon njegove smrti. Blaženim je proglašen 1889. odlukom pape Lava XIII. 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.