Felice Peretti di Montalto

Papa hrvatskoga roda koji je Rim pretvorio u metropolu

Foto: Shutterstock
Papa hrvatskoga roda koji je Rim pretvorio u metropolu
14.06.2017.
u 09:02
Neki povjesničari, pored odnosa prema hrvatskoj zajednici u Rimu i svetom Jeronimu, njegovo hrvatstvo iščitavaju i iz činjenice da je među osam kardinala, koje je imenovao u svome pontifikatu, jedini stranac bio Juraj Drašković
Pogledaj originalni članak

Pravo ime pape Sikste V. bilo je Felice Peretti di Montalto. Sin je Hrvata koji se, prema dokumentima tajnog vatikanskog arhiva, nastanio u blizini Ancone i oženio Talijankom. 

Rođen je 1521. godine u Grottammareu, a školovao se u Ferrari, Bologni, Riminiju, Sieni i Fermu, gdje je doktorirao teologiju. 

Obnašao je dužnosti glavnog vikara konventualaca, biskupa te kardinala. Od 1570. do 1585. bio je treći naslovni kardinal hrvatske crkve svetog Jeronima u Rimu. Kad je izabran za papu, uzeo je ime Siksto V. (1585. – 1590.). 

Utjecao je na preobrazbu Rima u "svjetsku" metropolu, tako što je obnovio, dogradio i uredio mnoga zdanja, poput Trga svetog Petra, Lateranske bazilike, Kvirinalske palače... Uvelike je pridonio uljuđenosti grada, boreći se protiv razbojnika i kriminalaca, ali i moralne raskalašenosti. 

Osim što je pomagao hrvatskoj zajednici u Rimu, tijekom svoga pontifikata zauzeo se za uređenje crkve i zavoda svetog Jeronima. Također je odredio kako članom hrvatskog zavoda može postati samo osoba koja zna ilirski jezik i hrvatskog je podrijetla. 

Prijevod Biblije svetoga Jeronima, poznat kao "Vulgata", proglasio je 1590. službenom katoličkom Biblijom. 

Neki povjesničari, pored odnosa prema hrvatskoj zajednici u Rimu i svetom Jeronimu, njegovo hrvatstvo iščitavaju i iz činjenice da je među osam kardinala, koje je imenovao u svome pontifikatu, jedini stranac bio Juraj Drašković.

Papa Siksto V. preminuo je 1590. godine u Rimu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.