Koncert Zagrebačke filharmonije

Hrvatski glazbenici uz bok najboljima u Europi i svijetu

Zagrebačka filharmonija
Foto: Snježana Herek
1/2
04.04.2017.
u 09:07

U prvom dijelu programa izveden je i Konzertstück – allegro za klavir i orkestar u d-molu op. 134 Roberta Schumanna, a sjajnu uigranost zagrebačkih filharmoničara i pijanistice Smirnove publika je nagradila višestrukim pozivima na bis

Dugotrajan pljesak glazbeno zahtjevne publike prošli tjedan u velikoj dvorani prestižnog Konzerthausa u Beču najbolja su potvrda veličanstvenog koncerta Zagrebačke filharmonije i austrijsko-ruske pijanistice Lise Smirnove, pod maestralnim ravnanjem kineskog dirigenta Muhai Tanga. 

Glazbena poslastica večeri za sve Hrvate, ali i njihove brojne austrijske prijatelje, bilo je Simfonijsko kolo skladatelja Jakova Gotovca.

>> Jedra i kamen – dva simbola hrvatskog identiteta

U prvom dijelu programa izveden je i Konzertstück – allegro za klavir i orkestar u d-molu op. 134 Roberta Schumanna, a sjajnu uigranost zagrebačkih filharmoničara i pijanistice Smirnove publika je nagradila višestrukim pozivima na bis. Austrijsko-ruska umjetnica stoga im je darovala glazbeni dodatak.

Drugi dio koncerta obilježila je maestralna izvedba Fantastične simfonije op. 14 Hectora Berlioza i virtuozno muziciranje Zagrebačke filharmonije, koja je potvrdila da hrvatski glazbenici mogu ravnopravno stati uz bok najboljima u Europi i svijetu.

"Sretni smo i ponosni jer smo nakon 13 godina ponovno nastupili u Konzerthausu. Publika nas je jako dobro primila i svidio joj se naš koncertni program", rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, dodavši: "Veseli nas da ćemo upravo u Godini kulture Austrije i Hrvatske, koju smo otvorili novogodišnjim koncertom u Salzburgu, u listopadu biti u bečkom Musikvereinu, pa potom u Klagenfurtu, što je potvrda dugogodišnje uspješne kulturne suradnje i prijateljstva".

"Veličanstveni doživljaj! Reakcije publike dovoljno govore. Zagrebačka je filharmonija očito nadahnuta ovim prostorom, ovim gradom i njegovom glazbenom tradicijom. Veseli me što je Beč samo jedna od uspješnih postaja na kojima će Filharmonija osvajati svijet promovirajući Hrvatsku", naglasio je ravnatelj zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga Dražen Siriščević.

"Bio je to ne samo sjajan doprinos Zagrebačke filharmonije austrijsko-hrvatskoj Godini kulture nego i velika promocija Hrvatske, njezinih glazbenika i glazbene baštine", istaknula je hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.

Koncert Zagrebačke filharmonije održan je u sklopu projekta "Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017."

>> Iskusna hrvatska diplomatkinja: Za sve koji su otišli iz domovine, povratak je nemoguć. To je iluzija!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije