Euro Connection

Tri hrvatska filma u konkurenciji prestižnog festivala u Clermont-Ferrandu

Foto: Pixabay
Tri hrvatska filma u konkurenciji prestižnog festivala u Clermont-Ferrandu
19.12.2019.
u 19:19
U Clermont-Ferrandu se paralelno održava filmski sajam te koprodukcijski forum Euro Connection na kojemu će se, među 14 projekata, predstaviti i hrvatski kratkometražni dokumentarni projekt "1001 noć"
Pogledaj originalni članak

U konkurenciju jednog od najprestižnijih festivala kratkometražnog filma,u francuskom Clermont-Ferrandu uvrštena su tri hrvatska filma, "Udahnut život", "Toomas ispod doline divljih vukova" i "Potop".

Osim toga, na koprodukcijskom forumu Euro Connection ovogodišnjeg festivala, što će se održati od 31. siječnja do 8. veljače, predstavit će se i jedan hrvatski projekt, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Animirani film "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona nastao je u produkciji zagrebačkog Bonobostudija, a od premijere u njemačkom Oberhausenu u svibnju ove godine osvojio je jedanaest nagrada na raznim međunarodnim festivalima.

Thomas Johnson i Ivana Bošnjak osim režije, potpisuju i scenarij, dizajn, animaciju i izradu lutaka za film, koji prikazuje povezivanje mlade žene sa životnom energijom prirode. Ona se koristi svojim talentom za prepariranje kako bi životinje koje obrađuje 'vratila' u njihov prirodni okoliš, napominje se u najavi.

Animirani film "Toomas ispod doline divljih vukova" Chintis Lundgren je estonsko-hrvatsko-francuska koprodukcija (hrvatski producent Adriatic Animation). Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. Film prati seksi Vuka Toomasa koji je, nakon što je izgubio posao, počeo raditi kao žigolo kako bi prehranio obitelj, no i njegova supruga Viivi ima tajnu. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem festivalu u Annecyju. 

"Potop" je kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Kristijana Krajnčana, nastao u slovensko-hrvatskoj koprodukciji (Eclectica). Ta je priča o sinu koji se pokušava pomiriti s ocem na samotnom putovanju planinama svjetsku premijeru imala na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, u programu Balkan Survey. 

U Clermont-Ferrandu se paralelno održava filmski sajam te koprodukcijski forum Euro Connection na kojemu će se, među 14 projekata, predstaviti i hrvatski kratkometražni dokumentarni projekt "1001 noć" redateljice i scenaristice Ree Rajčić te producentice Tine Tišljar. Film prati 85-godišnju Emu i 80-godišnju Maju koje zadnjih pet godina zajedno provode svaku večer u Eminom stanu na splitskim Gripama, kao najvjerniji pratitelji i najduhovitiji komentatori turskih telenovela. Projekt je podržao HAVC. 

Ovogodišnje, 42. izdanje festivala u Clermont Ferrandu u tri natjecateljska programa donosi 163 naslova, od kojih 80 u međunarodnoj konkurenciji. Na festival se prijavilo 9 300 filmova iz cijelog svijeta. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.