Klapa zabavljala prisutne

Proslava Dana hrvatske državnosti u Kanadi: Generalni konzul Ante Jović organizirao prijem

Foto: Franjo Bertović
Foto: Franjo Bertović
Foto: Franjo Bertović
Foto: Franjo Bertović
Foto: Franjo Bertović
Foto: Franjo Bertović
Foto: Franjo Bertović
Foto: Franjo Bertović
Foto: Franjo Bertović
09.06.2022.
u 21:44
Na pozornici lijepe i prigodne govore održali su gradonačelnica Mississuge Bonnie Crombie, predsjednik Canadian Croatian Chember of Commerce Franjo Vismeg te generalni konzul Ante Jović
Pogledaj originalni članak

Još jedna lijepa proslava Dana hrvatske državnosti i 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, održana je u banket dvorani gradskog poglavarstva grada Mississauge, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Hrvatske. Generalni konzul g. Ante Jović organizirao je prijem za mnogobrojne Hrvate i kanadske prijatelje, ove najveće industrijske i gospodarske kanadske Provincije Ontario.

U ovoj drugoj po veličini kanadskoj provinciji (teritorijalno kao Francuska i Španjolska zajedno) s 14 milijuna stanovnika, svoj dom našlo je na tisuće Hrvata i razvilo mnoge društvene i političke organizacije te podiglo hrvatske R.C. crkve, u gotovo svim većim gradovima. Kroz više godišnje razdoblje, s pravom bi se moglo kazati i više stoljetno, hrvatski doseljenici uključili su se u sve razine društvenog i političkog života te pridonijeli gradnji, inovacijama i razvoju svoje nove domovine Kanade. Vrlo su priznati i cijenjeni što je bilo vidljivo i tijekom ovog prijema i slavlja Dana državnosti, neovisnosti i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Foto: Franjo Bertović

Proslava je započela s dobrodošlicom od strane domaćina pri samom ulazu, veselim susretima mnogih poznanika, poslovnih ljudi, društvenih i političkih te crkvenih predstojnika. Lijepo je bilo vidjeti mnoge koje nismo vidjeli kroz ove posljednje dvije pandemijske godine te osvježiti uspomene jedni na druge, a posebno one koji su 'potisnuti' iz javnosti zbog odlaska u mirovinu ili preseljenja.

Među njima je bila i legendarna gradonačelnica Mississuge Hazel McCallion, koja je bila na čelu ovog dinamičnog i brzo rastućeg grada 36 godina. Bila je vrlo marljiva, iskrena i voljena osoba od svojih sugrađana i naših Hrvata. Došla je uveličati ovaj veliki datum našeg naroda, a nedavno je proslavila 101. rođendan! Došao je i bivši član Federalnog parlamenta u Ottawi - Janko Perić (iz Cambridge, ON), te Robert (Bob, iz Hamilton, ON) Bratina. Ponos je bilo vidjeti u nazočnosti vijećnika grada Mississuga Johna Kovača. Da nabrojimo sve uglednike, bio bi to dug, ali prepoznatljiv popis osoba.

Foto: Franjo Bertović

Svečanost je započela s hrvatskom i kanadskom himnom koje je vrlo lijepo izvela dalmatinska klapa „Kartolina“ iz Windsora u Ontariju. Klapa je otpjevala još nekoliko pjesama i zabavljala prisutne uz poduže aplauze.

Na pozornici lijepe i prigodne govore održali su gradonačelnica Mississuge Bonnie Crombie, član upravnog odbora Kanadsko-hrvatske gospodarske komore Joe Draganjac te generalni konzul Ante Jović. Konzul Jović održao je vrlo pamtljiv govor osvrnuvši se na ovaj povijesni datum, kad je stvoren temelj i međunarodno priznata neovisna, slobodna i demokratska Republike Hrvatske. Na velikom platnu prikazan je video HRT i prijenos tih povijesna zbivanja, kad je predsjednik dr. Franjo Tuđman obznanio javnosti radosnu vijest: stvorene je Republike Hrvatske. Konzulu Joviću uručena je posvetna paketa predsjednika vlade Provincije Ontario Doug Forda.

Proslava je nastavljena s ugodnim i veselim druženjem svih uzvanika uz domjenak i probrana hrvatska vina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.