Hrvati u Mađarskoj

Otvoreno novo sjedište Naklade Croatica

Foto: Kristina Goher/Hrvatski glasnik/MCC
Foto: Kristina Goher/Hrvatski glasnik/MCC
Foto: Kristina Goher/Hrvatski glasnik/MCC
Foto: Kristina Goher/Hrvatski glasnik/MCC
Foto: Kristina Goher/Hrvatski glasnik/MCC
Foto: Kristina Goher/Hrvatski glasnik/MCC
10.05.2019.
u 12:42
U galeriji Croatica otvorena izložba fotografija pet novinara Hrvatskog glasnika u izložbenom odabiru Kristine Goher, pod skupnim naslovom Vizure
Pogledaj originalni članak

U Budimpešti je 8. svibnja ove godine svečano otvoreno novo sjedište Naklade Croatica u IX. okrugu, u Lónyayjevoj ulici broj 18. Prisutne visoke uzvanike iz Mađarske i Hrvatske pozdravio je Croaticin ravnatelj Čaba Horvat. 

Croatica je zajednička neprofitna tvrtka Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj, koja već 19 godina ostvaruje vodeću poziciju u kulturnom životu naše manjine u Mađarskoj. Nakon prigodnih govora predsjednika tamošnje Hrvatske državne samouprave Ivana Gugana, gradonačelnika Ferencvaroša János Bácskai, prisutnima se obratila državna tajnica za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić kao i državni tajnik za vjerske i narodnosne odnose pri Uredu mađarskoga premijera Miklós Soltész. 

Svečanost su, uz brojne predstavnike obrazovnih i kulturnih institucija glavnog mađarskog grada, sa zanimanjem pratili veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić te zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. sc. Ivan Tepeš. Zamjenik Matičina ravnatelja, upoznavši se s aktualnim poslovnim planovima Croatice, čestitao je Čabi Horvatu i njegovim suradnicima na postignućima Croatice u očuvanju i razvitku hrvatskog jezika i kulture Hrvata u Mađarskoj, poželjevši im mnogo uspjeha u dolazećim izazovima nakladničke djelatnosti naše manjinske zajednice u toj susjednoj i prijateljskoj zemlji.

Potom je u galeriji Croatica otvorena izložba fotografija pet novinara Hrvatskog glasnika u izložbenom odabiru Kristine Goher, pod skupnim naslovom Vizure. Riječ je o postavu znakovitih 18 fotografija koji je govorom otvorila glavna i odgovorna urednica Medijskog centra Croatica Branka Pavić Blažetin, ističući značaj ovih fotografija u novim medijima i društvenim mrežama Hrvata u Mađarskoj koji su integralni dio našeg suvremenog europskog zajedništva.   

U sklopu svečanog programa stihove su interpretirale dvije učenice i to iz 11. razreda HOŠIG-a Tena Šindik te njezina vršnjakinja iz pečuške Hrvatske gimnazije Renata Varnai. Prigodni glazbeni program izveo je petrovoselski Tamburaški sastav Koprive.

Novo poslovno središte Croatice u glavnom mađarskom gradu, uz tiskanje knjiga na starim i novim medijima, u polivalentnoj zgradi ima oko 600 četvornih metara za različite kulturne sadržaje: od radija, TV-a, filma, glazbeno-scenskih i likovnih djelatnosti. Neprofitna tvrtka Croatica obuhvaća klasičnu tiskaru i moderni digitalni studio, uredništvo tjednika Hrvatskog glasnika i godišnjaka Hrvatskog kalendara te uredništvo za udžbenike i knjige. 

Svečanost je održana pod visokim pokroviteljstvom Marije Pejčinović Burić, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Zsolta Semjéna, zamjenika premijera Republike Mađarske.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.