Ottawa

Croatoan – stvarnost koja u Kanadi traje već 41 godinu

Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi
Croatoan – stvarnost koja u Kanadi traje već 41 godinu
21.05.2019.
u 08:44
Croatoan je ime izabrano prema legendi o nasukavanju hrvatskog broda na području današnje Sjeverne Karoline u 16. stoljeću
Pogledaj originalni članak

Hrvatska folklorna skupina Croatoan iz Ottawe obilježila je 4. svibnja 41 godinu svog postojanja i rada svečanim koncertom i gala večerom, javlja veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi.

Nadahnuti nastupima folklorne grupe "Zrinski-Frankopan" iz Toronta i postojanjem Hrvatske folklorne federacije Kanade, hrvatska zajednica u Ottawi odučila je krajem 70-ih godina osnovati folklornu skupinu.

Zahvaljujući entuzijastima koji su krenuli u osnivanje ansambla, nabavu narodnih nošnji i instrumenata, naišli su na pomoć i razumijevanje folklornih skupina iz Toronta i Hamiltona. Croatoan je ime izabrano prema legendi o nasukavanju hrvatskog broda na području današnje Sjeverne Karoline u 16. stoljeću. Engleska ekspedicija našla je selo Croatoan koje je vodio poglavica Manteo. Prema priči, hrvatski su se mornari oženili Indijankama iz plemena Croatoan ili Croatan. U nedostatku potvrđenih povijesnih činjenica, legenda traje i dalje.

Danas Croatoan broji oko 70 članova podijeljenih u dječju, mlađu i stariju skupinu. U 41 godinu postojanja nastupali su na brojnim festivalima u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Hrvatskoj. Na proljetnom koncertu nastupali su FA Hrvatsko kolo, Beginner kolo, Beginner tamburica, Junior/Intermediate kolo, Junior/Intermediate tamburica, Senior kolo i Tamburica, Adult tamburica i Adult kolo.

Na svečanom koncertu veleposlanica Marica Matković pozdravila je sve prisutne te se zahvalila volonterskom radu brojnih entuzijasta, od roditelja do učitelja plesa i Upravnog odbora, naglasivši da folklorna skupina Croatoan na najbolji način čuva hrvatsku kulturnu baštinu i nacionalni identitet pjevajući naše narodne pjesme i svirajući tradicionalne instrumente.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.