Bernd Posselt govori o Europi

Borba da Hrvatska dođe do pregovaračke pozicije bila je prava krimi-priča

Foto: Snježana Herek
Foto: Snježana Herek
23.01.2019.
u 09:41
Za Posselta je Schüssel izuzetno veliki europejac, a austrijsko predsjedavanje Europskom unijom 2006. jedno je od najuspješnijih i znatno je pridonijelo, kako je naglasio, članstvu Hrvatske u EU
Pogledaj originalni članak

"Bernd Posselt govori o Europi", naslov je knjige Bernda Posselta, njemačkog publicista i bivšeg dugogodišnjeg europskog parlamentarca (CSU) te glasnogovornika nadvojvode Otta von Habsburga koji je svojim zalaganjem ne samo znatno pridonio priznanju samostalnosti Hrvatske nego i njenu ulasku u članstvo Europske unije, predstavljene u dvorani "Figl-kuće" u Beču.

O djelu koje se bavi poviješću, osobama, planovima izgradnje i vizijama Europe, govorili su bivši austrijski savezni kancelar, pučanin (ÖVP) Wolfgang Schüssel i sam autor.

"Nalazimo se usred opasnog povratka nacionalizma", upozorio je Posselt, podsjetivši kako je nacionalna država Europi već prouzročila mnoge probleme. 

Posebno se kritički osvrnuo na populiste i "opasne pseudoeuropejce koji tvrde da su za Europu, ali ne ovakvu kakva jest, i potom razaraju sve što je pred njima".

"Europa ne smije ostati stvar pojedinih država koje odlučuju o tome koliko će nam Europe milostivo prepustiti, a koliko ne, već smo mi europejci pozvani da tu istu Europu sami uzmemo u ruke", napomenuo je Posselt, inače glasnogovornik sudetskih Nijemaca, čiji je otac bio etnički Nijemac češkog podrijetla, a majka Štajerka iz Austrije. 

Dodao je kako su ga upravo ti obiteljski korijeni učinili nepokolebljivim europejcem. Posebno je naglasio važnost narodnih manjina u multietničkoj Europi i njegovanja vlastitog identiteta, koji treba, kako kaže, sačuvati od globalizacije, da ne izumre.

Kritizirao je tendencije nekih europskih političara koji pokušavaju parlamentarnu demokraciju potisnuti u drugi plan, iza referendumske, kako bi izbjegli osobnu odgovornost.

"Parlamentarna demokracija pridonijela je višedesetljetnoj slobodi, miru i standardu Europe, sve ostalo je opasno", napomenuo je autor knjige.

"Ako Europa i dalje želi igrati neku ulogu u svijetu i ne želi da se njome loptaju druge velesile, mora se korak po korak razvijati u smjeru političke unije jedinstvenog glasa s vlastitom vanjskom, sigurnosnom, obrambenom i, naravno, monetarnom i trgovinskom politikom", napomenuo je Schüssel, dodavši kako mu se posebno sviđa jasan autorov govor kojim daje "izuzetno zanimljiv povijesni, kulturni, vjerski, kulinarski i politički pregled Europe. I to ne samo iz njemačkog i bavarskog kuta gledanja nego čitateljima nudi i poučno štivo o središnjoj Europi, baltičkim zemljama te jasan govor o Istoku, zapadnom Balkanu, Turskoj..."

"Posselt podsjeća i na vrijeme širenja skepse o proširenju Europe i pokušaju blokiranja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, vezujući je uz početak pregovora s Turskom. Austrija i tadašnja ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik žestoko se borila da se to ne dogodi. Da smo taj meč izgubili, bila bi to grozna priča", ustvrdio je Schüssel.

Za Posselta je Schüssel izuzetno veliki europejac, a austrijsko predsjedavanje Europskom unijom 2006. jedno je od najuspješnijih i znatno je pridonijelo, kako je naglasio, članstvu Hrvatske u EU.

"Cijeli dan i noć trajala je borba da Hrvatska uopće dođe do pregovaračke pozicije. Bila je to prava krimi-priča europske politike", otkrio je autor knjige, naglasivši kako je primjer Hrvatske bio i važan signal poslan zemljama regije.

"I Srbija mora u EU, inače u regiji neće dugoročno vladati mir", upozorio je Schüssel u svom uvodnom govoru, istaknuvši važnost ulaska Rumunjske i Bugarske u EU za cijelu Europu i njenu koherentnost. 

Posselt je rekao da mir nije sam po sebi razumljiv i ako jedan naraštaj vjeruje da ga ima u džepu, zapravo ga je već proigrao.

Nakon promocije knjige bivši austrijski kancelar Schüssel istaknuo je kako je sretan da je Hrvatska ušla u EU i da je to važan znak nade zemljama zapadnog Balkana na njihovu europskom putu. Na upit kako vidi Hrvatsku nakon pet godina članstva u EU, Schüssel je odgovorio kako je vidljiv njezin pozitivan razvoj, no da smatra kako je šteta da hrvatsko-slovenski granični spor i neka druga otvorena bilateralna pitanja nisu još riješena.

"Više hrabrosti i odvažnosti trebalo je biti na obje strane da se postigne konačni dogovor", smatra Schüssel. Napomenuo je kako su se Austrijanci intenzivno trudili da pomognu jer je riječ o Austriji susjednim ili gotovo susjednim zemljama.

"Hrvatska je osvojila naša srca i lijepo je da su Hrvati s nama u Europskoj uniji", dodao je bivši austrijski savezni kancelar.

Autor knjige Posselt rekao nam je da je 20 godina bio zastupnik u Europskom parlamentu za europsku Pučku stranku, najjaču europsku frakciju kojoj pripada i HDZ, te da je bio i izvjestitelj za Hrvatsku koju dobro poznaje i u njoj je bio i u vrijeme rata. Otkrio je kako se u Lijepoj Našoj upravo radi na prijevodu ove njegove knjige posvećenoj Europi na hrvatski jezik.

"Za to su posebno zaslužni glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pave Barišić i predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić, moji dugogodišnji prijatelji", zaključio je Bernd Possel kojeg neki smatraju hodajućom enciklopedijom. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.