Hrvatski iseljenici

Svi pričaju o baki i djedu u zračnoj luci u Sydneyju. Ovo je njihov životni put

Foto: Screenshot
Svi pričaju o baki i djedu u zračnoj luci u Sydneyju. Ovo je njihov životni put
15.11.2017.
u 15:31
Kata i Ivan na druženjima s prijateljima i rođacima u zavičaju često su isticali koliko je Hrvatska napredovala, a život većine stanovnika se poboljšao. Međutim, godine čine svoje
Pogledaj originalni članak

U zračnoj luci u Sydneyju uz natpis "Dobro došli dida i baka!" te riječi "Neka sam isti kao stari moj..." iz pjesme "Kuća na kraju sela" Miroslava Škore, tamburaški sastav Pajdaši zaželio je dobrodošlicu bračnom paru Ojurović koji je stigao iz Hrvatske.

Kata i Ivan Ojurović ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća iz Trnave Cabunske, nedaleko od Virovitice, otišli su trbuhom za kruhom u daleku Australiju, sa svojim tada malenim sinovima Stipom i Zoranom.

Kako je život nosio nove događaje, sinovi su izgradili uspješne karijere i oženili se – Zoran sa Snježanom čiji su roditelji u Australiju došli iz Like, a Stipe s Irenom čiji su roditelji stigli iz Međimurja. Obojica sinova sa suprugama podarili su baki Kati i djedu Ivanu po troje unučadi, sad već odrasle osobe koje grade svoje karijere.

U slobodno vrijeme djed Ivan je s prijateljima, iseljenicima iz Hrvatske, osnovao tamburaški sastav i liječio nostalgiju za domovinom, svirajući u prigodi zajedničkog okupljanja višečlane obitelji i rijetkim trenucima odmora s ostalim članovima iseljeničke zajednice.

U kući se uvijek čuvala tradicija i hrvatski govor. Danas svi njihovi potomci govore hrvatski jezik i nekoliko puta su bili u domovini. U međuvremenu su se dvije unuke udale, a dva unuka oženila. Svi supružnici su hrvatskih korijena.

Koliko je velika njihova ljubav prema Lijepoj Našoj govori i običaj da se svi okupe kada stigne pošiljka iz domovine, pa je zajedno otvaraju i naginju se iznad omotnice da "udahnu" malo zraka iz Hrvatske.

Kata i Ivan su se prije 15 godina, kada su se djeca osamostalila i razvila svoje poslove, odlučili vratiti u rodni kraj. Nitko od njih nije bio sretniji. Po dolasku je Ivan poljubio zemlju na Plesu, govoreći da je stigao u svoju ljubljenu Hrvatsku.

Uz radost života u prekrasnom okružju njihova sela, s proplancima, šumarcima, voćnjacima, i dolazak svake godine bar nekog od njihove djece ili unučadi, idila je bila potpuna.

Kata i Ivan na druženjima s prijateljima i rođacima u zavičaju često su isticali koliko je Hrvatska napredovala, a život većine stanovnika se poboljšao. Međutim, godine čine svoje. Na svijet je došlo dvoje praunučadi i to je prelomilo u njima odluku da se vrate u Australiju. U Hrvatsku će oni i svi članovi obitelji i dalje redovito dolaziti.

U sastavu Pajdaši, koji ih je dočekao u zračnoj luci, sviraju tri njihova unuka: Marko, Luka i Daniel Ojurović te unuci (Ivanovog bratića Franje i Katine sestre Irmice): David i Andrija Zaharija i Stjepan Kalfić, zet njihove unuke te Andrew Pejović.

Natpis "Dobro došli dida i baka" nosila je supruga unuka Marka. Brojni putnici u zračnoj luci u Sydneyju bili su oduševljeni svirkom i nacionalnim nošnjama, a kamere, mobiteli i fotoaparati su "škljocali" neprestano, pritom bilježeći i suze radosnice Kate i Ivana zbog susreta s obitelji te suze žalosnice zbog odlaska iz njima predivne i najdraže Hrvatske, najljepše zemlje na svijetu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
16:36 15.11.2017.

Svaka čast.... Nisam u dalekom svijetu, negu staroj domovini Hrvatskoj. Ovi naši dragi na dalekom dijelu kugle zemaljske su više puta dokazali da su bolji Hrvati od mnogih ovdje.