Hrvati iz Argentine

Imaju više od 300 nogometnih dresova i samo jedan san: 'Napraviti promociju u domovini'

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
23.09.2018.
u 11:15
Uz to što skupljaju dresove, proučavaju i povijest hrvatske reprezentacije i klubova. Puno su doznali o trudu i ljubavi naše dijaspore prema domovini
Pogledaj originalni članak

Dva prijatelja iz Rosarija u Argentini posjeduju više od 300 nogometnih dresova iz domovine i iseljeništva. Javier Santich i Ivan Grbac rođeni su u spomenutom gradu, udaljenom 300 kilometara od Buenos Airesa, a njihovi djedovi došli su ovdje iz Hrvatske.

Ivan zna svaki detalj sa svojih dresova, modele, brojanje, službene oznake s raznih natjecanja... Javier poznaje sve timove hrvatske dijaspore i liga. Obojica svaki put kada otkriju neku novu momčad, nastoje nabaviti njihov dres.

U jednom trenutku shvatili su da su imali samo nekoliko dresova iz HNS-a pa su odlučili proširiti svoju zbirku i nabaviti one koje su im nedostajali.

Uz dresove Hrvatske nogometne reprezentacije prikupili su i one iz Prve, Druge i Treće lige te nekih lokalnih... Istodobno su nabavili hrvatske dresove naših klubova iz Australije, Kanade, SAD-a, Njemačke, Hercegovine, Austrije, Švicarske, Švedske...

U svojoj sada već velikoj zbirci imaju i trenirke, šalove, zastavice, jakne, lopte, kape i knjige.

"Nabavljamo ih na razne načine, a uglavnom ih kupujemo putem Interneta. Dobili smo mnogo darova od prijatelja i rodbine. Ovaj posljednji aspekt nas uzbuđuje – da nam poklanjaju svoje vlastite dresove samo da bi bili u našoj zbirci, što nam se čini nevjerojatnim", rekao nam je Javier. 

Naš sugovornik nikada neće zaboraviti ovo ljeto kada je na otoku Hvaru dobio sedam dresova iz amaterske lokalne lige...

"Trebamo se zahvaliti svim prijateljima u svijetu, jer oni su naši dobavljači. Nevjerojatna je količina hrvatskih institucija koje se bave nogometom u cijelom svijetu, svaki tjedan otkrijemo neki novi klub", dodao je ovaj entuzijast.

Ovi mladići imaju oko 100 dresova HNS-a, 120 iz hrvatskih liga i 60-ak koje im je poslala hrvatska dijaspora. Njihova zbirka nezaustavljivo raste.

Uz to što skupljaju dresove, proučavaju i povijest hrvatske reprezentacije i klubova. Puno su doznali o trudu i ljubavi naše dijaspore prema domovini. Zanimljivo je i to da, kako ističu, gotovo 80 posto dresova iz hrvatskog iseljeništva ima šahovnicu.

"Mnogi naši prijatelji ugodno su iznenađeni i ne mogu vjerovati kakvu zbirku imamo, čak nam čestitaju i kolekcionari iz Hrvatske. Vrlo je lijepo i zanimljivo razmjenjivati podatke sa prijateljima iz drugih dijelova svijeta", otkrio je Ivan.

Junaci naše priče uskoro planiraju napraviti promociju u više gradova u Argentini...

"Naš najveći san je zbirku pokazati u domovini. Veliki zagrljaj svim ljubiteljima hrvatskog nogometa iz cijeloga svijeta. Krv nije voda", zaključili su naši sugovornici.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Ivan Ivic
Ivan Ivic
11:28 23.09.2018.

Bravo dečki!