Hrvatska Kostajnica, 1895. – Long Island, SAD, 1966.

Hrvatski znanstvenik rasvijetlio je mnoge nedoumice vezane uz antibiotike

Foto: Thinkstock
Hrvatski znanstvenik rasvijetlio je mnoge nedoumice vezane uz antibiotike
15.02.2017.
u 09:55
Doktorirao je 1923., a već četiri godine poslije zaokupljen genetikom kukuruza postao je jedan od najuglednijih američkih znanstvenika
Pogledaj originalni članak

Uz goleme znanstvene iskorake u istraživanjima genetike biljaka, s Alexanderom Flemingom pridonio je industrijskoj proizvodnji penicilina te je rasvijetlio mnoge nedoumice vezane uz antibiotike. 

Nakon pohađanja zagrebačke gimnazije i poljoprivredne škole u Križevcima, Milislav Demerec po završetku Prvog svjetskog rata otišao je na Poljoprivredni studij u Grignonu u Francuskoj.

>> Hrvatski genij otišao na studij u Njemačku, no kući se vratio u lijesu

Godine 1919. poslijediplomskim studijem na Odjelu za uzgoj biljaka Sveučilišta Conell u Sjedinjenim Američkim Državama započeo je njegov streloviti uspon u istaknutog znanstvenika. 

Ondje se uključio u tim koji je razvijao genetička istraživanja. Doktorirao je 1923., a već četiri godine poslije zaokupljen genetikom kukuruza postao je jedan od najuglednijih američkih znanstvenika. 

Godine 1941. imenovan je direktorom Biološkog laboratorija u Cold Spring Harboru, a 1943. i direktorom Odjela za genetiku Carnegijeve institucije. 

Utemeljitelj je i urednik znanstvenog časopisa Advances in Genetics. 

Razdoblje od 1943. do 1961., u kojem je Demerec bio direktor dviju srodnih institucija u Cold Spring Harboru, središtu američke genetike, pamti se kao njihovo zlatno doba.

Njemu u čast C.W. Post College nazvao je svoj znanstveni centar, a Cold Spring Harbor svoj glavni laboratorij njegovim imenom. 

Njegovi suvremenici svjedočili su kako je bio iznimno plemenita i dobra osoba. 

>> Je li Mirko Seljan ubijen zato što je u Peruu pronašao skriveno blago?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VI
Vito
09:36 16.02.2017.

Hrvatska Kostajnica, 1895. – Long Island, SAD, 1966. :::::::::::::::::::::::::::::::::::: Nije čudo čitati toliko nepismen naslov kad nam je u samom vrhu politike i sudstva neobrazovcana skupina prepisivača. ____________________ United States of America nikako ne mogu biti Conjugated states of America kako nam srbi pokušavaju nametnuti. ____________________ Pogotovo kad pogledate u rječnik hrvatskog jezika obješnjenje riječi -sjedinitelj- === ujedinitelj --- ujedinjenost = stanje onog što je ujedinjeno ________________ Rječnik nepotrebnih tuđica (razlikovni rječnik između hrvatskog i srpskog jezika) sjedinjivati se = spajati se _______________ Zašto se bojite slova -u-???? i lijepog hrvatskog jezika???? _____________ Pogotovo kad pišete UAE - United Arab Emirates - Wikipedia -Ujedinjeni Arapski Emirati - Wikipedija ================== United States - Wikipedia - United States of America ---- usa države