Zagreb, 1906. – New York, 1970.

Hrvatski iseljenik preminuo uoči primanja odlikovanja od predsjednika SAD-a

Foto: Matica
Vilim Feller
Foto: Matica
Vilim Feller
Foto: Matica
Vilim Feller
01.03.2017.
u 09:54
Mnogi pojmovi u toj teoriji danas nose njegovo ime. Zadužio je matematički svijet i pokretanjem danas vodećeg znanstvenog časopisa na tom području – Mathematical Reviews
Pogledaj originalni članak

Ovaj matematičar svjetskog glasa rođen je u ljekarničkoj obitelji u Donjoj Stubici. 

Vilim Feller nakon završene srednje škole i prve dvije godine studija matematike u Zagrebu odlazi u Göttingen, gdje je doktorirao 1926. 

Zatim je postao asistent u Kielu i tamo ostao do 1933. Njemačku je napustio zbog dolaska nacista na vlast. 

>> Napustio domovinu pa dobio Nobelovu nagradu

Karijeru nastavlja u Kopenhagenu, Stockholmu i Lundu, a 1939. odlazi u Sjedinjene Američke Države, gdje 1944. dobiva američko državljanstvo. 

Nakon angažmana na sveučilištima Brown i Cornell, 1950. postaje profesor matematike na glasovitom Sveučilištu Princeton i tamo ostaje do kraja života. 

Fellerov znanstveni opus dao je doprinos analizi, teoriji mjerenja, geometriji, funkcionalnoj analizi i diferencijalnim jednadžbama. 

Moderna matematička teorija vjerojatnosti može velikim dijelom zahvaliti svoje današnje značenje upravo Felleru, jednome od njezinih utemeljitelja i prvaka. 

Mnogi pojmovi u toj teoriji danas nose njegovo ime. Zadužio je matematički svijet i pokretanjem danas vodećeg znanstvenog časopisa na tom području – Mathematical Reviews. 

Bio je član Nacionalne akademije u Washingtonu, Američke akademije znanosti i umjetnosti u Bostonu, Danske akademije, Kraljevskog statističkog društva u Londonu te JAZU-a. 

Godine 1969. nagrađen je i Nacionalnom medaljom za znanost koju dodjeljuje predsjednik SAD-a, kao najviše godišnje američko priznanje u znanosti, a preminuo je uoči samog uručenja, početkom 1970.      

>> Hrvatski znanstvenik rasvijetlio je mnoge nedoumice vezane uz antibiotike

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar TheJack
TheJack
20:25 01.03.2017.

Ne bih da ulazim u nacionalnost pokojonog Profesora Feller-a, ali moram reci da se novinar mogao malo vise potruditi, pa dati reference o poljima matematicke znanosti kojima se Profesor bavio. Znam da je to nemoguca misija za ...... no uvijek spremni kititi se tudjim perjem, iako nista ne razumijemo