Nacionalna lista čekanja

Svi hrvatski državljani imat će pravo na organ u domovini

Transplantacija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
08.08.2016.
u 23:00

Novi Pravilnik, koji bi na snagu trebao stupiti u listopadu, u praksi će riješiti i takozvani višak organa

Svi hrvatski državljani, neovisno u kojem dijelu svijeta žive, imat će pravo ući na Nacionalnu listu čekanja za organe! Glavna je to promjena novog Pravilnika Ministarstva zdravlja kojemu još prethodi javna rasprava do početka rujna.

Od tada će svi pacijenti s hrvatskim državljanstvom moći biti prijavljeni primjerice za transplantaciju bubrega, jetre, srca...

Postupak će se izvoditi u hrvatskim bolnicama, a na trošak njihovog inozemnog osiguranja. 

"Neovisno gdje na svijetu žive hrvatski državljani imat će pravo biti na Nacionalnoj listi za organe jer su oni dosad na neki način zapravo bili diskriminirani. Trošak njihovog liječenja snosit će inozemna osiguranja. Zašto ne dati svima pravo kada smo vodeća zemlja u svijetu za transplantacije i prvi konkretno kada je riječ o transplantaciji jetre", komentira tehnički ministar zdravlja dr. Dario Nakić.

Novi Pravilnik, koji bi na snagu trebao stupiti u listopadu, u praksi će riješiti i takozvani višak organa.

Kako će pojasniti prim. dr. Branislav Kocman, kod nas je ponekad situacija da imamo negativni balans, odnosno da s obzirom na broj donora više organa dajemo u druge zemlje. Konkretno će ovaj cijenjeni kirurg i voditelj Centara za transplantaciju solidnih organa i hepatobilijarnu kirurgiju KB Merkur navesti primjer bubrega kojih zna biti 15 - 20 u negativnom balansu. 

"Nama bi bio interes da mi transplantiramo te ljude, a ne da dajemo organ. Građani Hrvatske koji plaćaju zdravstveno neće biti zakinuti jer će osiguranje pacijenata ili oni sami platiti zahvat. Problem je kad pacijent nema osiguranje, a ima naše državljanstvo i kako uključiti na Listu one koji nisu hrvatski državljani", kaže dr. Kocman.

Pitanje stranaca ovaj Pravilnik rješava pozivanjem na međudržavne ugovore te dajući mogućnost da se transplantira, uz suglasnost ministra zdravlja, ako je pacijentu ugrožen život tijekom boravka u Hrvatskoj. Inače, propis nalaže i da liječnici moraju pravovremeno procijeniti za svakog kroničnog bubrežnog bolesnika je li kandidat za transplantaciju, što je zakonsko definiranje lanjske akcije Ministarstva kojom se želi što više pacijenata poštediti dijalize.

Komentara 5

DU
Deleted user
09:18 09.08.2016.

Sad me vučete za jezik da lanem koji je to "organ"!

LO
lojtra1
09:57 09.08.2016.

Super. Godine idu i dobro mi bu došel novi organ.

DU
Deleted user
09:30 09.08.2016.

Kam se moremo obratiti radi... ostvarivanja prava na... organ i čujte, jel se moreju birati... kak bi reći... bitne karakteristike tog organa? Mislim, zbilja ... uz ovakvu temu uspjeli ste složiti naslov...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije