Istra, oko 1110. – oko 1160.

Hrvatski filozof približio je Europi napredni arapski svijet

Maroko
Foto: Thinkstock
05.04.2017.
u 10:15

Nastojao se oduprijeti islamu, ali ne silom kao što su to činili križari, već razumijevanjem i ljubavlju

Herman Dalmatin bio je hrvatski filozof, znanstvenik, prevoditelj i pionir europskog latinskog aristotelizma 12. stoljeća. 

Riječ je o našem prvom studentu koji se školovao u Parizu i slušao predavanja na slavnom sveučilištu Thierry de Chartres. 

>> Kako je Hrvat preporodio američko ribarstvo

Naučio je arapski jezik kako bi upoznao tu – do tada nepoznatu kulturu, jer je ona bila most preko kojeg je duhovno nasljeđe starih Grka dolazilo na Zapad. 

Svojim je prijevodima s arapskog na latinski bitno pridonio da Zapad upozna temeljna djela grčke geometrije, arapske matematike, astronomije i astrologiju. 

Proučavao je i islam, a među mnogobrojnim djelima koje je približio Europi bio je Kur'an. 

Njegovo filozofsko djelo De essentiis (Béziers, 1143.) najstarija je sačuvana knjiga hrvatske filozofske baštine. 

Preveo je, među ostalim, Euklidove Elemente, Al-Kwarizmijeve Tablice, Sahl ibn Bishrovo djelo Sextus astronomicae liber (Šest astronomskih knjiga), Abu-Ma'asharovu Uvod u astronomiju, upoznavajući tako zapadni svijet s Aristotelovom mišlju, a objavio je i najstariji latinski prijevod Ptolomejeve Planisphere (djelo poznato u islamskoj literaturi kao Almagest). 

Poznavao je snagu arapskog svijeta i nastojao se oduprijeti islamu, ali ne silom kao što su to činili križari, već razumijevanjem i ljubavlju. 

>> Hrvatski znanstvenik: Bolesti nisu pojave u tijelu

Ključne riječi

Komentara 5

ST
Stipan
21:35 05.04.2017.

Islam je nasilje. Kuran je pun nasilja i mržnje protiv svih koji nisu muslimani. Druge vjere su za njih nevjernici koje treba pobiti ma gdje ih se stigne. Mislim da kuran i nije vjera , vrč politička knjiga. Arapi su uvijek bili majstori o bajkama...

BA
barbaizamerike
21:12 05.04.2017.

Francuska filozofija se nije pokazala dobrom kao sto vidimo islam ih skoro osvojio Batina je iz raja izisla

DU
Deleted user
21:52 05.04.2017.

BTW očito je da je Božo samo nominativno Hrvat i katolik, vidi se da rade arapski geni čim on tako olakotno sere po Templarskim križarima. Politolog koji se bavi obfuskacijom povijesnih činjenica. Svaka čast za spomonjanje Hermana, ali vam ovo sa križarima zbilja nije trebalo. Barem mi je otkrio tko je i što je u zbilji Alija bin Skoko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije