'Žele me poslati u smrt'

Hrvatici nakon 50 godina prijeti deportacija iz Australije

Australija
Foto: Thinkstock
20.03.2017.
u 11:30

Njezina viza poništena je nakon odsluženja posljednje zatvorske kazne, što je rezultat nedavnih promjena australskih zakona

Mirjani Carić iz Brisbanea, koja je u Australiju stigla prije 50 godina kao malo dijete, prijeti deportacija jer joj je zbog presude za dilanje droge i višegodišnjih zatvorskih kazni poništena viza.

Ona bi trebala biti poslana u Hrvatsku iako ovdje nije bila više od pola stoljeća, a svi članovi njezine obitelji nalaze se u Australiji. 

>> Hrvat u Australiji nazvao kobilu po imenima svojih tajnica, a onda je uslijedilo iznenađenje

"Nisam ponosna na svoju prošlost. Ipak je važno istaknuti da nikada nisam provaljivala u tuđe kuće i nikada nisam bila osuđivana za nasilje. Ne tražim da me itko žali zbog moje kriminalne prošlosti", rekla je Carić za ABC Radio, a prenosi SBS.com.au.

Njezina viza poništena je nakon odsluženja posljednje zatvorske kazne, što je rezultat nedavnih promjena australskih zakona. 

"Sve sam izgubila. Oni me šalju u stranu zemlju gdje ne poznajem nikoga. Ne znam čitati ni pisati taj jezik. Imam 52 godine, što da radim? Što ću biti? Prosjak na ulici? Ostala mi je jedino moja obitelj. Poslati u Hrvatsku znači poslati me u smrt", naglasila je.

Carić nema australsko državljanstvo, a kako njezina obitelj tvrdi, ni hrvatsko.

Stručnjaci upozoravaju da je od kraja 2014. godine i promjene zakona o useljavanju znatno povećan broj poništenih viza i deportiranih useljenika koji nisu bili državljani Australije. 

U posljednje dvije godine deportirano je više od 2300 osoba.

>> Nisu sve iseljeničke priče sretne!

Komentara 25

NJ
njofra51
13:47 20.03.2017.

došla prije 50. g iz Jugoslavije, nek je tamo pošalju!

SI
Sidro123
12:30 20.03.2017.

E moja Mirjana to se može desiti samo nemarnim osobama. 50 godina živi u AU i nije se sjetila uzeti državljanstvo, još k tome sklona kriminalu, sada se možeš slikat..

EL
elkomadante
11:38 20.03.2017.

u 50 godina da ne mozes dobiti drzavljanstvo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije