Intervju

Hrvatica briljirala na Sibelius akademiji

Mia Ćojbašić
Foto: Mia Ćojbašić
1/7
11.04.2016.
u 12:16

- Cijeli koncept autoriteta je potpuno drukčiji nego na našem području. Njihov pristup obrazovanju stalno se mijenja, razvija i prilagođava

Danas vas želim upoznati s jednom mladom i posebno talentiranom umjetnicom iz Hrvatske koja je na uglednoj Sibelius akademiji u Helsinkiju završila master studij.

Diplomirala je s najvišom ocjenom u klasi Mike Väyrynena i Mattija Rantanena, najpoznatijih svjetskih pedagoga klasične harmonike. 

Tijekom intervjua naša sugovornica detaljnije će otkriti kako je studirati u Finskoj. Za početak, evo nekoliko biografskih podataka.

Mia Ćojbašić rođena je 11. travnja 1987. u Puli. Harmoniku počinje svirati s osam godina. Nakon završene pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, umjetničkog fakulteta u Kragujevcu i studija na hannoverskom Hochschule für Musik Theater und Medien, upisuje Sibelius akademiju.

Mia, zašto baš harmonika?

Željela sam svirati glasovir, no moji roditelji su učili harmoniku pa je izbor bio logičan. Nakon što sam počela svirati, ubrzo mi je postalo jasno da je to baš instrument za mene.

Početak Vašeg studija vezan je uz kragujevački fakultet gdje ste radili kao asistentica. Kako je tako mladoj osobi bilo s one druge strane? Jeste li tad zavoljeli pedagoški rad?

Tijekom ulaska u učionicu osjetila sam uzbuđenje, ali i veliku odgovornost prema nešto mlađim kolegama studentima. Pedagoški rad sam zavoljela i prije, a što se tiče Katedre za harmoniku, taj posao je bio jedinstven budući da je sviračka razina kragujevačkih talenata dosta visoka.

Nakon toga odlazite u Hannover...

Tad sam radila s profesoricom Elsbeth Moser. U suradnji s umjetnicima na drugim instrumentima i kao sudionica mnogobrojnih koncerata, mogla sam se baviti raznim vrstama glazbe. Svidjela mi se posjećenost koncerata i interes njemačke publike.

Kao nagrada došlo je usavršavanje na prestižnoj Sibelius akademiji u Helsinkiju kod poznatog profesora Mike Väyrynena. Jeste li prije imali nekog svog favorita za mentora?

Želja za studiranjem u Finskoj javila se nakon masterclassa s profesorom Väyrynenom u Kragujevcu. Bila sam oduševljena njegovim načinom rada kao i koncertom koji je tada održao. Također sam bila upućena u stručnost Mattija Rantanena.

Kakav dojam je na Vas ostavila Sibelius akademija?

Prije svega, vrlo snažan. Tijekom studija niti jednom nisam izašla s predavanja bez novih saznanja. Svaki sat me obogatio i motivirao da nastavim raditi na sebi. Glede profesora, riječ je o stručnjacima koji od svog kolegija pokušavaju napraviti nešto posebno i drukčije.

Kakva je organizacija?

Nevjerojatna! Uredi koji brinu o studentima uvijek su nam na raspolaganju. Atmosfera je vrlo opuštena i konstruktivna, a svi se postavljaju kao jednostavni ljudi. Stvara se dojam ravnopravnosti, bilo da je riječ o profesorima, administrativnom osoblju ili studentima. To mi se jako svidjelo, a u takvoj atmosferi je lakše napredovati i pomicati vlastite granice.

Skandinavija se smatra kolijevkom današnje harmonike, a spomenuti instrument popularan je u Finskoj. Je li netko od poznatih glazbenika na Vas ostavio dojam?

Matti Rantanen, on je ovdje otac moderne harmonike. Uz njega, Helka Kymäläinen, Veli Kujala i naravno, Mika Väyrynen. Svatko od njih je poseban.

Na stručnom vijeću učitelja harmonike u Poreču održali ste predavanje "Finska harmonikaška kultura i pedagogija". Kakva je to zapravo kultura?

Harmonika je ovdje ravnopravan klasični instrument. Pedagogija je općenito na visokoj razini, jer se ipak radi o zemlji u svjetskom vrhu po pitanju obrazovanja. Posebnost je u opuštenosti pristupa učenicima od najranijih dana školovanja do diplome. Mlade glazbenike se ohrabruje da budu posebni i svoji. Cijeli koncept autoriteta je potpuno drukčiji nego na našem području. Njihov pristup obrazovanju stalno se mijenja, razvija i prilagođava.

Često se priča o finskom modelu obrazovanja. Jeste li zaista stekli dojam da je zasluženo na vrhu svjetske ljestvice?

Da, u svakom smislu je zasluženo. 

Kako vam se svidio Helsinki i jeste li posjetili neka druga mjesta?

Lijep je! Posjetila sam nekoliko gradova, ali nažalost nisam imala prilike otići u Laponiju. Jako su mi se svidjela finska jezera, šume, bogatstvo prirodnih boja te naravno, nezaobilazni bijeli pokrivač. Posebno iskustvo, pogotovo za nekog s Mediterana. 

Što kažete na Fince i njihov mentalitet?

Na prvi pogled izgledaju zatvoreno i hladno. Međutim, radi se samo o početnom dojmu koji stječemo zbog razlika u mentalitetu. Zapravo su veoma topli i srdačni ljudi. Zadovoljstvo je razgovarati s njima jer su vrlo školovan i pametan narod. 

Danas se bavite pedagoškim radom. Ispunjava li Vas?

Predajem harmoniku učenicima i studentima svih uzrasta, od sedam do 20 godina. To je posao koji ispunjava, ali istodobno može biti i veoma naporan. Uz radno vrijeme duže od osam sati dnevno te rad na četiri lokacije (Delnice, Rijeka, Rab i Pula), ne ostaje mi dovoljno vremena za vježbanje i odmor.

Danas je Vaš rođendan i moglo bi se reći da ste za 29 godina mnogo toga ostvarili. Usput, jeste li znali da je u Finskoj ime Miia dosta popularno? Čini se da je ovo baš Vaš mjesec. Imendan svih dama koje se tako zovu ovdje se slavi 30. travnja. Ujedno je i vjesnik lijepog vremena te bujanja prirode. Neka ovaj travanj bude najava za još mnogo nagrada i uspjeha.

Hvala Vam! Pozdravite mi Finsku, zemlju koje ću se uvijek rado sjećati s osmijehom na licu. 

Komentara 1

SU
Suomalainen
14:32 11.04.2016.

Terveisiä Suomesta :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije