Statistički podaci popisa stanovništva
Povratak na članak

U Tuzli smanjen broj Hrvata za 24 posto

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Tuzli danas živi 15.396 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 20.398

Komentari 5

SK
servus.krajna19@gmail.com
12:10 19.08.2016.

A zašto je to tako? Zbog muslimana i islama i nemojte to zaboraviti nikada. Namjerno to rade svim Krščanima i drugim vjerama. Ili entiteti ili ferderacija 3 naroda kao Švicarska , sve ostalo smrt i rat.

VL
Avatar Milimir
Milimir
15:45 21.08.2016.

Red je barem reći da su Srbi faktički nestali iz Tuzle. Godine 1991. njih 20 000 izjasnili su se kao Srbi. Po podacima koje je imala SPC još oko 14 000 Jugoslovena, takođe su bili Srbi (odnosno pravoslavni). Srpska varoš u Tuzli najljepši je dio grada, danas se više tako ne zove. Meša Selimović je Tuzlak - Srbin ne smije se zaboraviti. Čitajte njegova Sjećanja i biti će vam sve jasno!

VL
CI
cinbenik
09:14 21.08.2016.

Tuzla je bila u ratu,vise nacionalna,a na prvim izborima je pobijedio Ante Markovic,kao nigdje u YU....To ih je spasilo od Srbske okupacije,i Tuzlu su branili svi,da bi na kraju rata poslusno i po zapovijedi od Alije,posmjenjivali sve koji nisu bili Muslimani,sa vaznih mijesta..Tako se i Tuzla poSDAaila,no i dalje je to multietnicki grad,u odnosu na ostale.......Za rastjerivanje Hrvata iz Tuzle ,najzasluzniji je HDZe,koji ih je citavo vrijeme sukoba prodavao i ustupao,za potrebe HDZe regije,podkusaravjuci racune zbog Hercegovine,prijecili su Hrvatima Tuzle naoruzanje,hranu i lijekove,nisu ni malo vodili racuna da u Tuzli i okolini ,tada ima Hrvata koliko je bilo u Hercegovini...Moci HDZea su tako kostale i Hrvate Tuzle unistenjem svega Hrvatskog,za poHercegovacenje Hrvata,no poslusnici HDZea Tuzle imaju zadatak i dalje velicati politiku samounistenja Hrvata u Bosni,a tako i Tuzli,samo zarad osobnog intersa i bogastva,jer uspjesan Hrvat mozes biti,samo ako si u HDZeu,ali ne nikada na vaznim mjestima,jer su ona rezervirana za Hercegovacke Hrvate,i pored toga sto su 90ih odmah negirali sarajevo ,zamijenili legalne politicare,koje je narod birao i u Grudama napravili Sarajevo ,sto je poslije rezultiralo totalnim porazmo HDZe unistavacke politike pogodovanja samo Hercegovini,a cienu su platili najvise Posavski Hrvati,a tako i ostali iz Bosne,pa i Tuzlanski...Sada uredno ti isti sljedbenici HDZe unistenja svega Hrvatskog,ponovo stoluju u Sarajevu na vaznim mjestima,mada to najmanje zasluzuju,obzirom na HDZe plansko unistenje Hrvata Bosne,a pobodovanja Hercegovini...Sada moci novca,demokratski,Hrvati biraju u BiH uglavnom HDZe prestavnike,upravo najkrivlje za unistenje Hrvata Bosne,a posebno Posavine.....

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.