UZ IZLOŽBU

U Stuttgartu održana tribina o Domovinskom ratu, okupili se brojni hrvatski branitelji i veterani

Foto: Marijana Dokoza
Foto: Marijana Dokoza
Foto: Marijana Dokoza
Foto: Marijana Dokoza
04.02.2023.
u 12:59
Porukom  „da se ne zaboravi“ ovo jedinstveno povijesno predavanje, pregled i sjećanje na  vrijeme, ljude, zbivanja popraćeno izložbom fotografija iz Domovinskog rata organizirale su hrvatske udruge iz Stuttgarta
Pogledaj originalni članak

Domovinski rat Hrvatska 1991.-1995. - Njemačka 2023. - objedinjeni je naziv tribine i prigodne izložbe o Domovinskome ratu održane u petak, 3. veljače 2023. u dvorani Kolpinghaus u Stuttgartu. Hrvatski branitelji, veterani Domovinskog rata, članovi Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Novi Zagreb – Istok, Novi Zagreb – Zapad, kao gosti večeri bili su u središtu pozornosti mnoštva posjetitelja pridošlih za ovu prigodu iz raznih gradova i dijelova Njemačke u Stuttgart. 

Dokaz je to kako hrvatska zajednica u Njemačkoj poštuje sjećanje na „dane ponosa i slave“ slavne devedesete prošloga stoljeća, pobjednički Domovinski rat i njegove sudionike, pobjedničku hrvatsku vojsku i policiju, branitelje koji su ispisali zlatne stranice naše povijesti, postavivši na taj način temelj naše današnje suvremene neovisne hrvatske države.  

Porukom  „da se ne zaboravi“ ovo jedinstveno povijesno predavanje, pregled i sjećanje na  vrijeme, ljude, zbivanja popraćeno izložbom fotografija iz Domovinskog rata organizirale su hrvatske udruge iz Stuttgarta: Hrvatsko prosvjetno društvo, Hrvatska kulturna zajednica Stuttgart, HKŠU Vila Croatia Stuttgart, Hrvatska zajednica Hercegovina, Udruga Kajkavska večer, Hrvati Stuttgart, NK Croatia Stuttgart, Croatia Hawks predvođene Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Stuttgartu, a pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista i Fenix magazina. 

Prigodnim pozdravnim riječima dobrodošlice gostima, hrvatskim braniteljima kao i brojnim posjetiteljima među kojima su bili dr. Ivan Bulić, generalni konzul RH u Düsseldorfu, brojni ugledni predstavnici hrvatskog vjerskog, javnog, kulturnog i društvenog života, obratio se generalni konzul GK RH Stuttgart Ivan Sablić. 

Naglasivši tako kako su ova tema i događanje koji govore i dozivaju u sjećanje velike podvige i hrabrost hrvatskih branitelja, njihovo bespoštedno odricanje za ostvarenje stoljetnog sna svih  Hrvata – stvaranje hrvatske države najveća vrijednost i događaj u našoj nacionalnoj povijesti.  

Podsjetio je i kako Hrvatska 90-tih nije imala podršku svjetskih moćnika, no naglasio je  kako je Domovinski rat dokaz, da nikada u našoj povijesti hrvatski narod nije nekomu toliko dugovao, koliko duguje hrvatskim braniteljima, posebno onima koji su položili svoje živote na oltar Domovine, istaknuvši kao su upravo oni na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, prvim hrvatskim predsjednikom stvorili slobodnu, demokratsku i modernu hrvatsku državu, a danas 30-tak godina poslije, ponosnu punopravnu članicu EU, Schengena i euro zone, NATO-a.

Govoreći o aktualnoj svjetskoj političkoj situaciji, utjecaju rata u Ukrajini, energetskoj krizi,   Sablić je spomenuo sve pozitivne učinke mjera Vlade RH predvođene premijerom Andrejom Plenkovićem od poticaja, sačuvanih radnih mjesta, uspješne turističke sezone 2019. do rasta BDP-a te završenog Pelješkog mosta, grandioznog projekta koji spaja još tješnje prometno i gospodarski Hrvatsku i EU. 

Razgledajući s puno zanimanja prigodnu izložbu, posjetitelji su srdačno i toplo pozdravljali hrvatske branitelje u časničkim odorama, razgovarali s njima, čija imena navodimo: Petar Bajan, stožerni brigadir HV u miru, Valentino Rajković,  pukovnik HV u miru, Dragan Umičević, pukovnik(JSP) u miru, Alojz Hren, pukovnik HV u miru, Nikola Tominac, pukovnik HV u miru, Hajro Vandžić, bojnik HV u miru, Zdravko Kovačić, bojnik HV u miru, Denis Tadić, poručnik(JSP) u miru, Toni Rajković, narednik u miru, Alen Bitići, narednik u miru. 

U glazbenom dijelu programa nastupila je muška Klapa Troplet iz Hrvatske katoličke misije iz Esslingena izvodeći omiljene hrvatske domoljubne skladbe: Ne  dirajte mi ravnicu, U boj, u boj i Život svoj prikazujemo Bogu. 

U pratnji svojih domaćina u subotu, drugog dana svog boravka u Stuttgartu članovi HVIDR- e Zagreb sudjelovali su na misnom slavlju koje je predvodio u Wangenu fra Ivan Rozić, a u poslijepodnevnim satima posjetili su Muzej Mercedesa, s obzirom da je švapska metropola Stuttgart sjedište Mercedesa, globalnog brenda i simbola njemačke auto industrije, jednu od najvećih znamenitosti Stuttgarta i Njemačke u cjelini.


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.