ONLINE ZNANSTVENI SIMPOZIJ

U Beču - o malim manjinskim jezicima i jezičnim varijacijama u urbanom prostoru

Foto: HC- Petar Tyran
Bečki simpozij
Foto: HC- Petar Tyran
Bečki simpozij
Foto: HC- Petar Tyran
Bečki simpozij
24.10.2020.
u 12:21
„Cilj nam je bio ukazati na značaj malih manjinskih jezika u urbanim prostorima, a moj osobni cilj je bio okupiti znanstvenike iz raznih zemalja koji se bave tom tematikom da iznesu svoja saznanja i znanstvena iskustva“, rekla je za Večernji list Katharina Tyran.
Pogledaj originalni članak

„Mali manjinski jezici i jezične varijacije u urbanom prostoru“, naziv je vrlo uspješnog prvog online simpozija gradišćanskih Hrvata kojeg je organizirala dr. Katharina Tyran s Instituta za slavistiku Sveučilišta u Beču u suradnji s Hrvatskim centrom gradišćanskih Hrvata i jezičnim Institutom Longuamulti iz Beča.

Nakon višejezičnog online simpozija u kojem su sudjelovali jezični stručnjaci Lucija Šimičić (Zadar) i Klara Bilić Meštrić (Zagreb), koje su govorile o jezičnom otoku Arbanasa, Marta Račić (Zagreb) čija je tema bila moliškohrvatski dijalekt i njegova suvremena upotreba u urbanom prostoru, Jelena Filipović (Beograd) na temu Balkanska Sefarda, Julian Nyča (Berlin) s temom Beyond Lusatia te Katharina Tyran (Beč) o gradiščanskohrvatskom u Beču s posebnim osvrtom na strukturalna i politička pitanja u pogledu na transmisiju jezika, u Hrvatskom centru u Beču je potom održano večernje predavanje o manjinskim jezicima.

Predavači su bili Elton Prifti s Instituta za romanistiku Bečkog sveučilišta i Zwetelina Ortega iz jezičnog instituta Linguamulti Bečm a zaključke prethodno održanog simpozija o izazovima i šansama malih jezika u urbanim sredinama nazočnima je predstavila dr. Katharina Tyran. Dr. Tyran je u završnoj riječi zahvalila svim online-sudionicima i predavačima uživo na njihovom doprinosu oživotvorenju ovog hvale vrijednog i važnog međunarodnog znanstvenog skupa. Višejezični simpozij i večernje predavanje održani su povodom proslave 25. obljetnice postojanja Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata u Beču.

„Cilj nam je bio ukazati na značaj malih manjinskih jezika u urbanim prostorima, a moj osobni cilj je bio okupiti znanstvenike iz raznih zemalja koji se bave tom tematikom da iznesu svoja saznanja i znanstvena iskustva“, rekla je za Večernji list Katharina Tyran. Dodala je kako je ovaj znanstveni skup trebao biti održan još u proljeće, te da je zbog korone pomaknut na jesen, a kako ni sada nije situacija bolja, odlučeno je ići virtualnim putem.

„Izuzetno sam sretna da je sve funkcioniralo i da tehnika nije zakazala. Čuli smo niz zanimljivih znanstvenih stajališta i vodili zanimljive i plodonosne rasprave“, istaknula je Tyran. Napomenula je kako dodatnu vrijednost simpoziju daje sudjelovanje znanstvenika iz više zemalja u raspravi, pa se je moglo mnogo čuti o manjinskim jezicima gradišćanskih Hrvata, moliških Hrvata, Lužičkih Srba kao i o manjinskim jezicima u gradskim okruženjima na Zapadnom Balkanu.

„Mali jezici nisu samo važni za očuvanje identiteta narodnih manjina, oni su i emocionalno važni, važni su i u prenošenju povijesti manjinskih zajednica i zato ih treba autentično prenositi i vani, u većinsko društvo i stanovništvo“, poručila je mlada znanstvenica iz Beča i organizatorica simpozija dodavši: „Jezik je uvjet opstanka svake narodne manjine i zato ga treba njegovati i prenositi na mlade naraštaje kako ne bi nestao. Čuli smo nekoliko zanimljivih primjera kako u nekim sredinama ta transmisija ipak ne funkcionira, ali unatoč tome ipak ostaje svijest koja se pretvara u jednu drugu vrstu identifikacije“. Ono što je dr. Katharina Tyran posebno naglasila je kako je svaka inicijativa malih manjinskih zajednica u očuvanju materinskog jezika izuzetno važna, ali da je od jednakog značaja „dati joj institucionalni okvir“.

I što na kraju reći, unatoč koroni, mlada je organizatorica iz gradišćanskohrvatskih redova sa svojim kolegama znanstvenicima postigla, iako virtualno, značajan uspjeh. Čestitke!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.