Čile

U Santiagu postavljena spomen-bista Rajmundu Kupareu

Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile
Rajmund Kupareo
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile
Rajmund Kupareo
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile
Rajmund Kupareo
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile
Rajmund Kupareo
27.11.2017.
u 13:33
Bio je jedan od mnogih uglednih Hrvata koji su pridonijeli kulturnoj, znanstvenoj i gospodarskoj izgradnji Čilea
Pogledaj originalni članak

Spomen-bista Rajmunda Kuparea, utemeljitelja čileanskog Instituta za estetiku, svečano je otkrivena 23. studenog 2017. u atriju kampusa Oriente Papinskog katoličkog sveučilišta u Santiagu. 

Ceremoniju postavljanja spomen-biste zajedničkim su naporima suorganizirali Papinsko katoličko Sveučilište u Santiagu, Sveučilište u Splitu i Hrvatsko katoličko sveučilište, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti HAZU.

Prisutnima se obratila veleposlanica Nives Malenica, istaknuvši neizbrisiv trag koji je ostavio Rajmund Kupareo. Bio je jedan od mnogih uglednih Hrvata koji su pridonijeli kulturnoj, znanstvenoj i gospodarskoj izgradnji Čilea.

Rektor Papinskog katoličkog sveučilišta u Santiagu prof. Ignacio Sánchez s ponosom je naglasio ulogu Kuparea na spomenutom sveučilištu gdje je, osim utemeljenja Instituta za estetiku, u više navrata bio dekan Filozofskog fakulteta i prorektor sveučilišta. 

Kuzma Kovačić, ugledni hrvatski kipar i autor spomen-biste Kupareu, izrazio je zadovoljstvo što njezinim postavljanjem možemo iskazati zahvalnost utemeljitelju ovog slavnog Instituta za estetiku koji je svojim djelom povezao naša dva prijateljska naroda i države. 

Prisutnima su se obratili i ravnatelj Instituta za estetiku Gabriel Castillo Fadić, dekan Filozofskog fakulteta Olof Page i hrvatski akademik Radoslav Tomić.

Ceremoniji otkrivanja spomen-biste prisustvovalo je stotinjak uzvanika iz kulturnog, akademskog, političkog, gospodarskog i vjerskog života Čilea, među kojima su se posebno istaknuli mnogobrojni pripadnici hrvatske zajednice.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.