KULTURNA NAGRADA HRVATSKOG CENTRA

'MiniMetron' za 2022. dodijeljen umjetnici Viktoriji Ratašić

Foto: Hrvatski centar Beč
'MiniMetron' za 2022. dodijeljen umjetnici Viktoriji Ratašić
13.03.2023.
u 18:15
Hrvatski centar u Beču dodijelio Kulturnu nagradu "MiniMetron" za 2022. godinu za mlade hrvatske naraštaje koji rade na očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta. U Austriji i šire
Pogledaj originalni članak

Sedmeročlani žiri za dodjelu Kulturne nagrade Hrvatskoga centra u Beču mladim naraštajima "MiniMetron" za 2022. godinu, jednoglasno je odlučio ovu godišnju nagradu za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta dodijeliti mladoj likovnoj umjetnici Viktoriji Ratašić, izvijestio je javnost dodjelitelj nagrade.

Mlada umjetnica je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču (trenutno završava Master) i na Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto u Portugalu.

Isti izvor navodi kako je Viktorija Ratašić "od projekta do projekta radila raznim likovnim tehnikama i alatima, od crtanja, kolaža, heklanja i našivanja do fotografije itd., te da je upravo eksperimentiranje različitim tehnikama važan aspekt njenog umjetničkog djelovanja. Glavne teme njene umjetnosti su ideali ljepote, feminizam, jezik i socijalni mediji. Uzor mladoj umjetnici je okolina življenja – perspektive našega društva, različitosti i životni realiteti.

Viktorija Ratašić u svojem umjetničkom djelu i stvaranju aktivno koristi (gradišćansko) hrvatski jezik i tako daje manjini i manjinskom jeziku jasnu prepoznatljivost izvan granica naše zajednice. U tom kontekstu i u svom zadnjem projektu „Feminist cross stitch club“ koristi tradicionalno žensku praksu heklanja i našivanja za feminističke i aktivističke poruke. Poseban aspekt ovoga projekta je i mogućnost aktivnoga sudjelovanja publike, te Viktorija u toj svojoj praksi nudi zainteresiranima i posebne radionice. Zbog tog svog projekta bila je pozvana i na „Wienwoche 2022.“, znameniti festival u Beču, koji se bavi kreativnošću i socijalnim aktivizmom".

Hrvatska kulturna nagrada Hrvatskoga centra "MiniMetron" dodjeljuje se mladim hrvatskim naraštajima za njihove posebne ideje i istaknuta postignuća na području očuvanja ili razvijanja hrvatske riječi, hrvatskoga odnosno dvojezičnoga školstva, razmjene mladih, te podizanja hrvatske samosvijesti i kulturnoga izražaja kod mladih, ističe se u priopćenju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.