Živa veza

Mijo Marić: Veze Hrvatske s trećim naraštajem iseljenika ne slabe

Foto: HKM
Foto: HKM
19.02.2019.
u 10:12
Osvrnuo se i na rad svoje ustanove tijekom Jugoslavije i današnje Hrvatske. Prema njegovim riječima, ključna razlika je u tome što se sada više brine o Hrvatima izvan domovina
Pogledaj originalni članak

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić gostovao je u HKR-ovoj emisiji "Živa veza" koju vodi Tuga Tarle. 

Naime, institucija na čijem je čelu ove godine obilježava 68 godina kontinuiranog djelovanja. Riječ je i o središnjoj nacionalnoj ustanovi koja se bavi raznim aktivnostima hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, Hrvata u BiH i hrvatskih manjina u susjednim zemljama. Marić je javnosti poznat i po uspješnom vodstvu Udruge bosanskih Hrvata "Prsten".

Gost "Žive veze" otkrio je kako svoju poziciju u Hrvatskoj matici iseljenika ne duguje politici, budući da, kako je naglasio, nije ni političar ni stranački čovjek. 

Govoreći o instituciji, Marić je istaknuo da riječ matica dolazi od riječi mati.

"Mati je ta koja okuplja, mazi i pazi te zadržava trajni odnos. To je upravo i poslanje Hrvatske matice iseljenika. Trajno održavanje odnosa između domovine i hrvatskih iseljenika", objasnio je gost emisije.

Osvrnuo se i na rad svoje ustanove tijekom Jugoslavije i današnje Hrvatske. Prema njegovim riječima, ključna je razlika u tome što se sada više brine o Hrvatima izvan domovina.

"Naime, Hrvatska matica iseljenika doživljava iseljenike kao integralni dio svog korpusa. Zato danas govorimo o domovinskoj iseljenoj Hrvatskoj", dodao je Marić, naglasivši kako se ne treba bojati globalizacije.

Foto: HKM
Mijo Marić s urednicom Tugom Tarle

"Identitet je nešto što dobivamo kao osnovno u ranom djetinjstvu. Ako gledamo iseljenike, oni su svoj hrvatski identitet obogatili identitetom zemlje u kojoj žive. Naime, s hrvatskim iseljenicima imamo uzajamne odnose, a takvi odnosi jedino ako su uzajamni mogu i funkcionirati", poručio je sugovornik urednice emisije Tuge Tarle.

Izdavačka i kulturna djelatnost, kao ljetna i zimska škola folklora, čine dio aktivnosti Hrvatske matice iseljenika koje uglavnom pohađaju mladi.

"Imamo slučajeve i povratnika drugog ili trećeg naraštaja hrvatskih iseljenika. Međutim, to nije u brojkama koje bismo željeli. Voljeli bismo da je to intenzivnije. No zanimljivo je, iako je riječ o trećoj generaciji hrvatskih iseljenika, da veze s domovinom ne slabe", zaključio je Mijo Marić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.