Autora Wollfyja Krašića

Hrvatski pokret otpora bit će predstavljen u srijedu

Foto: PR
Hrvatski pokret otpora bit će predstavljen u srijedu
23.05.2019.
u 22:11
Navedena ideja ugrađena je u temelje moderne Republike Hrvatske, pa njezino istraživanje, osim važnosti za historiografiju, ima i onu širu dimenziju
Pogledaj originalni članak

Knjiga mladog hrvatskog povjesničara Wollfyja Krašića pod naslovom "Hrvatski pokret otpora" bit će predstavljena u srijedu 29. svibnja u 12 sati u Hrvatskom državnom arhivu (dvorana Katalozi). Na promociji će sudjelovati dr. sc. Ivo Banac, dr. sc. Josip Mihaljević, direktor AGM-a Stjepan Bekavac i sam autor.

Riječ je o monografiji koja predstavlja prvi politološko-historiografski prilog o problematici nastanka i djelovanja ilegalnih državotvornih organizacija i skupina u Hrvatskoj u razdoblju od završetka Drugog svjetskog rata do sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

Naglasak je na ilegalnoj organizaciji Hrvatski pokret otpora, koju su osnovali zagrebački studenti i čiji se idejni začetnik, Jakša Kušan, kasnije prometnuo u jednog od najpoznatijih hrvatskih političkih emigranata. U njezinu programu udaren je temelj ideološko-političkom pravcu koji će se kasnije nazivati ideja o hrvatskom miru ili pomirenju, tj. potrebi suradnje nekada zaraćenih Hrvata iz vremena Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka na stvaranju samostalne i demokratske hrvatske države. 

Navedena ideja ugrađena je u temelje moderne Republike Hrvatske, pa njezino istraživanje, osim važnosti za historiografiju, ima i onu širu dimenziju, važnosti za hrvatsko društvo, njegov nacionalni identitet i aktualne rasprave s kojima je ova tema povezana (ocjena nekih elemenata naravi jugoslavenskog komunističkog režima, rasprava o potrebi lustracije i slično).

Wollfy Krašić rođen je 1988. u Rijeci. Završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu znanstveni doktorski studij "Hrvatska moderna i suvremena povijest u europskom i svjetskom kontekstu", a kako sam kaže, njegovi primarni znanstveni interesi su hrvatska politička emigracija od 1945. do 1990., oblici hrvatskog državotvornog otpora u komunističkoj Jugoslaviji i jugoslavenski komunistički represivni sustav. Prošle je godine objavio svoju knjigu "Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija". Wollfy je i povremeni suradnik Moje Hrvatske.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.