Poruka sa skupa u Južnoj Americi

Hrvatski iseljenici žele zastupnika u Saboru i lakši put do državljanstva

Foto: Privatni album
Hrvatski iseljenici žele zastupnika u Saboru i lakši put do državljanstva
10.05.2016.
u 08:55
U roku od 90 dana osnovat će se i poslovna mreža hrvatske dijaspore u regiji, a našoj Vladi predlažu ostvarenje bilateralnih trgovačkih sporazuma sa zemljama regije
Pogledaj originalni članak

"Otvorite nam vrata jer je naše tržište puno veće od tržišta regije", glavna je poruka hrvatskih iseljenika u Južnoj Americi koji su ovih dana iz Bolivije poručili kako žele zadržati povezanost sa zemljom svojih predaka. 

Skup su organizirali utjecajni tamošnji gospodarstvenici Tomislav i Jorge Kuljiš, a stotinjak okupljenih donijelo je deklaraciju s 11 točaka u kojoj se, među ostalim, traži pojednostavljenje postupka dobivanja hrvatskog državljanstva, zastupnik u Saboru te da se na sveučilištima u domovini uvedu upisne kvote za studente iz iseljeništva. Jedan od prijedloga je i omogućavanje online glasovanja zbog velikih udaljenosti od mjesta stanovanja do biračkih mjesta. Želja im je i da Hrvatska gospodarska komora ima svog predstavnika u Južnoj Americi.

U roku od 90 dana osnovat će se i poslovna mreža hrvatske dijaspore u regiji, a našoj Vladi predlažu ostvarenje bilateralnih trgovačkih sporazuma sa zemljama regije.

"U Latinskoj Americi živi oko pola milijuna hrvatskih potomaka, neki su poslovno vezani uz domovinu, a neki to žele postati", kaže Ivan Ivin, poduzetnik koji tek nekoliko godina tamo radi na jačoj povezanosti gospodarstvenika. 

"Osim u gospodarstvu, suradnja se odvija na području umjetnosti i sporta. Prijedlog je i da se uvede besplatan tečaj hrvatskog jezika putem interneta", ističe Branka Bezić Filipović, predstavnica Hrvatske matice iseljenika.

Franjo Kurtović prošle godine je prvi organizirao skup iseljenika u Peruu, gdje je vlasnik nekoliko kompanija na području IT sektora, obrazovanja, bankarskog te građevinskog sektora. Ono što su Lukšići u Čileu, to je Kurtović u Peruu, slažu se mnogi. A i u Hrvatskoj je uložio u jedan nekretninski projekt.

"Rođen sam u Peruu, no imam puno rodbine u domovini, u koju dolazim barem tri puta godišnje. Hrvatska kao da zaboravlja kako ima puno iseljenika koji su u nju spremni ulagati i razvijati gospodarsku suradnju. Vrijeme je da se uz potporu Vlade radi na boljoj povezanosti s dijasporom", dodaje Kurtović.

Zagrepčanin Robert Jakubek dva desetljeća živi u Boliviji. Vlasnik je građevinske tvrtke te dioničar i direktor softverske tvrtke. Ne isključuje mogućnost ulaganja u domovinu, ali boji se birokracije. 

"Igrom slučaja postao sam počasni konzul Republike Hrvatske u Boliviji. Uz čast, to je i obveza. U Santa Cruzu imamo relativno malu, ali vitalnu zajednicu gdje se okuplja tridesetak naših ljudi. Grupu čine osobe od 8 do 80 godina, mladež, zaposleni, poduzetnici i umirovljenici, a imamo i jednog svećenika. Osobno mislim kako je najvrednije da iseljeništvo u domovinu prenese znanost i tehnologiju. U svijetu živi golem broj znanstvenika i istraživača koji mogu relativno brzo, ako se planski radi, unaprijediti razinu obrazovanja na našim sveučilištima, a to bi se onda odrazilo na proizvodnju i konkurentnost", zaključuje Jakubek.

>> EN: Meeting of the South American Croatian Diaspora

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar nula
nula
16:43 10.05.2016.

Samo dijaspora Hrvatsku spasava. Oni imaju lovu, znanje i ljubav prema HR.

Avatar petrolio
petrolio
16:19 10.05.2016.

ako manjine sa 30.000 glasova dobiju čak 8 zastupnika u saboru, isto pravilo treba vrijediti i za iseljenike, tj. dijasporu bar 8 zastupnika

SP
Spezispezi
19:05 10.05.2016.

U Hrvatsku smiju nesto uloziti samo antifasisti sta god to znacilo, ostalima je prolaz zabranjen. Taman cekli od gladi ko sjeverna koreja skojevci nece dijaspori dati blizu.