Sve je spremno

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata ove godine posvećen Slavoniji, koju su, usput, svi drugi zaboravili

Foto: Hrvatski centar u Beču
Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata ove godine posvećen Slavoniji, koju su, usput, svi drugi zaboravili
16.01.2019.
u 09:23
Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održava se neprekidno od 1948. godine i najveća je kulturna manifestacija ove hrvatske narodne manjine koja je na prostor današnje Austrije došla prije pet stoljeća
Pogledaj originalni članak

"Sve je spremno za naš 72. hrvatski bal na kojem ćemo u subotu u Beču ugostiti naše drage Slavonce", rekao je Petar Tyran, glavni koordinator Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata, koji će se pod naslovom "Hrvati meet Schönbrunn" i podnaslovom "Multietnička Slavonija u gostima višejezičnom Beču" održati u subotu 19. siječnja 2019. u prestižnom bečkom hotelu Park Schönbrunn.

U Beču će se, uz domaćine, okupiti i naši ljudi iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Italije, kao i njihovi brojni prijatelji iz Austrije i inozemstva.

"Poseban gost ovogodišnjeg bala je mnogojezična i multikulturalna hrvatska regija Slavonija u kojoj žive mnogobrojne narodne manjine", istaknuo je Tyran, dodavši kako je u skladu s gostima osmišljen i posebni svečani program. 

Bal će prigodnim spletom narodnih pjesama i plesova otvoriti poznati Folklorni ansambl HKUD Osijek 1862. U glazbenom dijelu programa nastupit će poznati Paxi iz Gradišća koji slave 40. obljetnicu svog postojanja, brojni glazbeno-tamburaški sastavi iz Austrije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Italije, među njima i rock-sastav Turbokrowodn.

Goste će uvodno, na prigodnom prijamu uoči početka bala glazbeno pozdraviti sastav Poljanci iz sjevernogradišćanskog Vulkaprodrštofa, kao i FA Šokadija Beč.

Na glavnoj pozornici goste će zabavljati glazbom za ples "Zagreb Swing Orchestre" i poznati tamburaški sastav iz Slavonije Berde band.

"Očekujemo oko 1300 gostiju, a njih će na četiri pozornice zabavljati 12 glazbenih sastava. Uz navedene, nastupit će i sastavi What`sUpCi, Dubrovački kavaljeri iz Beča, Čunovski bećari, Kroatarantata iz Molise te DJ-i Scooby Duo", napomenuo je Tyran. Istaknuo je kako je u povodu ovogodišnjeg bala, u suradnji s tvrtkom Borovo iz Vukovara, kreirano posebno izdanje Custom made Startasic, s balskim logom, poznate tenisice Startas, koje se mogu kupiti i naručiti u Hrvatskom centru u Beču i na balu.

Posebno bijelo balsko vino ovoga puta dolazi iz vinarije Norberta Waltera, vinara i političkog djelatnika iz bečkoga Strebersdorfa.

"Želja nam je povezati kulturu, politiku, diplomaciju i gospodarstvo kako bi se istaknuo važan doprinos hrvatske zajednice u Beču i na drugim autohtonim područjima", poručio je koordinator Tyran, otkrivši kako su na bal pozvani i neki od austrijskih i hrvatskih ministara te drugi visoki gradski i pokrajinski dužnosnici iz Beča, Zagreba, Gradišća, Slavonije...

Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održava se neprekidno od 1948. godine i najveća je kulturna manifestacija ove hrvatske narodne manjine koja je na prostor današnje Austrije došla prije pet stoljeća

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.