GLAZBENA POSLASTICA

Fenomenalni Zagrebački kvartet i pijanistica Zaveckaite oduševili bečku publiku

Foto: Snježana Herek
koncert Zagrebačkog kvarterta
Foto: Snježana Herek
koncert Zagrebačkog kvarterta
Foto: Snježana Herek
koncert Zagrebačkog kvarterta
28.09.2022.
u 08:09
“Izuzetno smo zadovoljni prijemom bečke publike. Svaka prilika za nastup u Beču, svjetskoj glazbenoj metropoli za nas je veliki izazov i posebno na veseli”, rekao je nakon koncerta za Večernji list Martin Krpan
Pogledaj originalni članak

Impresivnim koncertom Zagrebačkog kvarteta i mlade litvanske pijanistice Kamile Zaveckaite u ponedjeljak navečer u Starogradskoj bečkoj Vijećnici otvoren je ovogodišnji “Tjedan hrvatskih glazbenica i glazbenika u Beču. Koncert je održan u sklopu 18. sezone Festivala hrvatske glazbe u austrijskom glavnom gradu, koji je skraćivanjem dana trajanja, ali ne i kvalitete poprimio nov “komprimirani” i oblik, kako je u svom uvodnom pozdravu rekao opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji Silvio Kus, pozdravivši sve nazočne. Među njima, između ostalih, bili su i njegovi strani kolege diplomati, a na hrvatskoj strani voditeljica Turističkog ureda u Zagrebu Martina Bienenfeld.

“Ovogodišnji tjedan hrvatske glazbe u Beču traje od 26. do 30. rujna, a obuhvaća tri koncerta, uz ovaj današnji Zagrebačkog kvarteta i koncert mladog pijaniste Lovre Marušića te završni koncert također mladog i vrlo uspješnog pijanista Petra Klasana, uz kojeg će se predstaviti i flautistica Marija Viktorija Barać i sopranistica austrijsko-američkih korijena Arabella Fenyves”, rekao nam je umjetnički voditelj navedene glazbene manifestacije u Beču Josip Nalis. Istakao je izuzetno dobru suradnju s Veleposlanstvom RH u Beču na realizaciji ove međunarodne glazbene manifestacije. Kao glavni cilj Nalis je naveo približiti hrvatsku glazbu Austrijancima, kako bi iz godine u godinu dolazili u što većem broju.

U svakom slučaju ovaj koncert koji su velemajstorski ponudili bečkoj publici Zagrebački kvartet sami, a potom i u sjajnoj suradnji s pijanisticom Zaveckaite bio je prava “glazbena poslastica”. Publika ju je s oduševljenjem konzumirala nagradivši glazbenike povicima “bravo” i burnim pljeskom, koji se dugo nije stišavao pa su glazbenici čak pet puta izlaziti na bis. Za uzvrat su se revanširali još jednim glazbenim dodatkom. U svakom slučaju prava glazbena svečanost usred Beča. Na programu su bila djela poznatih skladatelja: A. Sorkočevića, J. Haydna i A. Dvoržaka, koja su svojom vrhunskom izvedbom oplemenili prvoklasni glazbenici Zagrebačkog kvarteta pod vodstvom koncertnog majstora Martina Krpana.

Foto: Snježana Herek
koncert Zagrebačkog kvarterta

“Izuzetno smo zadovoljni prijemom bečke publike. Svaka prilika za nastup u Beču, svjetskoj glazbenoj metropoli za nas je veliki izazov i posebno na veseli”, rekao je nakon koncerta za Večernji list Martin Krpan.

Zadovoljstvo koncertom i reakcijama publike nije krio ni opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Beču Kus, koji je istakao kako je to bila “ne samo  sjajna glazbena promocija hrvatskih glazbenika nego i Hrvatske” u Beču. Ali ne samo glazbena nego i turistička, jer su u dvorani gotovo 90 posto bili Austrijanci, a oni su naši najvjerniji gosti koje očito ne zanima samo naše more nego i kultura.

S time se slaže i voditeljica zagrebačkog Turističkog ureda Bienenfeld, koja je za Večernji list rekla da je “presretna da je austrijska publika tako sjajno primila hrvatske glazbenike i da je to najbolja potvrda je da Turistička zajednica i njen ured u Zagrebu podupiru “pravu stvar”.

“To ulaganje u kulturu odražava se i na turizam”, istaknula je šefica zagrebačkog Turističkog ureda Bienenfeld.

I što na kraju reći nego čestitke hrvatskim glazbenicima i litvanskoj pijanistici za prekrasnu večer i pravu glazbenu uživanciju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.