Prvi Božić u Kanadi

'U Hrvatskoj sam doživio mobbing, nikad povišicu, ukidali bi mi stimulacije kada bi se mašina kvarila'

Foto: Privatni album
Antonio Lisac
Foto: Privatni album
Antonio Lisac
Foto: Privatni album
Antonio Lisac
Foto: Privatni album
Antonio Lisac
Foto: Privatni album
Antonio Lisac
28.12.2019.
u 15:07
Antonio se preselio u Kanadu u lipnju, nakon što je bio u vezi na daljinu sa Shannon gotovo četiri godine. Upoznali su se on-line, igrajući igricu “Walking Dead”, i poznanstvo je ubrzo prešlo u prijateljstvo pa ljubav
Pogledaj originalni članak

Antonio Lisac je dočekao svoj prvi “službeni’ Božić u Kanadi ispijajući eggnog uz božićno drvce prepuno darova u kući svoje zaručnice Shannon Foster. Po tradicijama kanadskih obitelji, priprema se purica za Božićni ručak i gledaju se filmovi božićne tematike.

“Evo uspio sam pronaći Badelovu šljivovicu tako da podijelimo ukuse Hrvatske uz sve ove kanadske. Neobično mi je vidjeti ovoliko poklona ispod bora, mi smo slavili Božić skromnije”, rekao je Lisac.

Antonio se preselio u Kanadu u lipnju, nakon što je bio u vezi na daljinu sa Shannon gotovo četiri godine. Upoznali su se on-line, igrajući igricu “Walking Dead”, i poznanstvo je ubrzo prešlo u prijateljstvo pa ljubav. Shannon je dolazila po ljeti u Dugu Resu, Antonijevo rodno mjesto. Bila je toliko oduševljena načinom života da je poželjela započeti život s Antonijem u Hrvatskoj. Zimi bi iskoristio godišnji odmor u Kanadi i kako bi se upoznao s načinom života, prije konačne odluke da se preseli u Kanadu. “Još sam uvijek u šoku od veličine velegrada, i nekad mi je pomalo nelagodno u metrou. Toronto je prevelik u usporedbi sa Zagrebom, a da ne spominjem Dugu Resu.” Uz labirint ulica, nebodera, gradskih četvrti najvećeg kanadskog velegrada, još ga ne oduševljavaju kriminalne aktivnosti u gradu. “Nikada se nisam nagledao toliko ‘crne kronike’…” napominje navikao na miran život u malom mjestu. Inače su mu Kanađani ugodni i susretljivi, a čak se upoznao s jednim Hrvata na poslu koji slabo govori hrvatski jer je rođen u Kanadi.

Zaposlio se prije 4 mjeseca u Tremco tvornici izolacije i građevinskog materijala. Tamo se izvrsno snašao, a pomogli su mu brat i otac njegove zaručnice koji tamo isto rade. “ je imao tremu kako će govoriti engleski na poslu i naučiti sve tehničke termine, ali je sve brzo svladao. Mislim da se izvrsno adaptirao. Nakon 3 mjeseca dobio je povišicu i poziciju poslovođe”, ponosno ističe Shannon. Shannon ima lijepe uspomene iz Hrvatske, oduševljena je našom obalom, osobito Dubrovnikom, a nikada neće zaboraviti ljeto 2018. i Svjetsko prvenstvo na kome je Hrvatska reprezentacija briljirala. “Sve smo utakmice odgledali u istom kafiću u Dugoj Resi uz Mrežnicu, a onda smo u Zagrebu prisustvovali veličanstvenom dočeku reprezentativaca.” Kaže Shannon čija obitelj prati hokey i nisu baš neki ljubitelji nogometa. No ona je kao hrvatska ‘snaha’ sada postala zagrijana za nogomet.

Antonio se u vrijeme Božića osjeća nostalgičnim. Nedostaju mu bake i djed, roditelji i njegova dva brata. “Imam i malenog nećaka, koji je propuzao od kada sam ja u Kanadi, nekako mi je teško što nisam s njima.” No za sada je Antonio svjestan da mora zaboraviti ležeran način života kakav je imao u Hrvatskoj i prihvatiti ovdašnje običaje. Tješi ga da ima perspektivniji posao u Kanadi i da ga više poslodavac stimulira prema radu. “U Hrvatskoj sam radio u firmi šest godina bez ikakve perspektive, čak sam doživio mobbing, nikad povišicu, nego bi mi ukidali stimulacije kada bi se mašina kvarila.” Antonio je po struci CNC operator i nema problema s jezikom, jer mu je engleski vrlo tečan. Ne druži se s Hrvatima, a dosad se sreo samo s jednim prijateljem iz Duge Rese, Lukom koji ga je uputio na procedure oko imigracijskih dokumenata te mu dao neke savjete kako opstati u kanadskom radnom okruženju. Zajedno su otišli na NBA utakmicu torontskog teama Raptorsa. Sada ga zaručnica vodi na kraći odmor na slapove Nijagare. “Sve je super I po planu samo je vrijeme odvratno”, iskren je Antonio komu se ne mili kanadska zima. Ove godine snijezi od studenog, a lani je za vrijeme kraće posjete iskusio temperature do -35 C.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

NE
Neutralac
19:29 28.12.2019.

Bio sam u Torontu kod rodjaka... tamo u okolici ima ako se ne varam cetiri velika hrvatske crkve i hrvatski centri uz njih... cudno mi je da se nije pojavio barem u jednoj koja mu je najblize....

PA
Pajdo
18:02 28.12.2019.

Jadnik se izgubio u velikom gradu a zaboravio svoje korijene da se obrati velikoj Hrvatskoj zajednici u Turontu

DO
dobar
21:19 28.12.2019.

Ovo je za svaku pohvalu ne druziti se sa Hrvatima dobio poso pomocnog obicnog radnika i druzi se vjerojatno samo sa Vlatkom Pokos imaju slicne nazore. Svaka ptica svome jatu leti jedino one izgubljene lutaju od mila do nedraga i tamo se izgube . Avi novinari stvarno ste nasli covjeka za napisati o njemu u vecernjem listu i UDBA bi vam na tome zavidjela.To sujedinke koje se tako izdvoje od svog naroda , u okolici u samo 50 60 km ima nasih centara crkava evo samo nekih, Toronto Kalica Hrvata, Norval Kraljica Mira, Mississauga Hrvatskih mucenika, Oakville Presvetog trojstva, pa Hamilton Svetog Kriza, Welland Sv Ante skoro svaki gradic ima hrvatsku crkvu zar bi je imali da smo se svi mikao i nasi preci ponasali ne druziti se sa Hrvatima ,.. Ovi svi centri i crkve su ponos nas svih Hrvata koji zivimo u Canadi i volimo se druziti sa svojim narodom.