Filmska priča

Ruska i lošinjska obitelj ujedinila se nakon 100 godina

Filip Muškardin
Foto: Otoci.net
1/3
07.07.2016.
u 12:41

Stoljeće nakon posljednjeg susreta i gotovo osam desetljeća nakon posljednjeg javljanja, obnovljen je kontakt otočne obitelji s rodbinom iz Rusije

Iznenađenju nije bilo kraja u obitelji Muškardin, Ustrinjanima s prebivalištem u Malom Lošinju, kada su im se javili rođaci, potomci Filipa Muškardina koji je služeći u Prvom svjetskom ratu do kraja života ostao u Rusiji i ondje zasnovao obitelj, piše Bojan Purić za portal Otoci.net.

Čak trojica sinova iz mnogobrojne obitelji Dinka Muškardina i njegove supruge Antice 1915. godine bila su mobilizirana u vojsku Austro-Ugarske monarhije.

Dvojica su se vratila kući, a Filipa je zarobila ruska vojska. Kaznu je služio kao radnik na imanju bogate obitelji gdje se zaljubio u vlasnikovu kći s kojom je pobjegao.

Filip Muškardin održavao je povremene kontakte sa svojom obitelji u Ustrinama - razmjenjivana su pisma i fotografije. Sve je prestalo 1938. godine, kada je uhićen i odveden, u vrijeme takozvane Staljinove čistke.

Supruga i djeca još godinama nisu znali što se s njim dogodilo, tek nakon Staljinove smrti doznali su da je ubijen desetljeće i pol ranije.

Sve do prije nekoliko mjeseci i prvih kontakata putem interneta, razdvojene grane obitelji - sada već unuci i praunuci aktera s početka priče - nisu imale nikakvih saznanja jedna o drugoj, javlja portal Otoci.net.

Ruski dio obitelji, nastanjen u Nižnom Novgorodu, nije znao otkud točno potječe njihov Filip. Imali su samo podatak da je bio austro-ugarski državljanin iz mjesta upisanog kao "Istrine" pa su na internetu pretraživali Austriju, Mađarsku i Istru.

Njihova priča došla je do Ane MuškardinOna i suprug Mario nemaju ruske rodbine, ali su se raspitali kod drugih Muškardina iz Ustrina. Gospođi Liliani, unuci Dinka i Antice Muškardin s početka teksta, obiteljska priča je zvučala poznato pa je preko nećaka Patrika i njegove supruge Melite uspostavljen internetski kontakt s Tatjanom Dobrovoljskajom koja je kći Alekseja, uz Sergeja jednog od sinova Valentine Skarževskaje, djevojačkog prezimena Muškardin - dakle praunuke Filipa Muškardina.

Uskoro su uspostavljeni i kontakti između ostalih članova sada već bogato razgranate obitelji, a susret se dogodio ovih dana. 

Tijekom petodnevnog boravka ruski rođaci posjetili su matične Ustrine, ali i druga otočna mjesta. U planu je uzvratni posjet. 

>> Pismo iz 1909. godine: Sine, ako ne radiš, imaš se gdje vratiti

Komentara 3

Avatar MK
MK
14:46 07.07.2016.

...Drago mi je za ovu obitelj - ipak upecatljivo da je nas Losinjanin prezivio Ruskog Cara (mada se protiv njega borio) - ali nije prezivio Titovog Staljina 1938.

M3
Miške 3
14:36 07.07.2016.

Ima takovih priča više, i iz Zagorja. I Tito je iz zarobljeništva u Rusiji doveo mladu ženu koja mu je rodila dvoje djece, Hinka i Zlaticu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije