Nastavak tradicije

Tyran: Sve je spremno za jubilarni 70. hrvatski bal u Beču

Petar Tyran
Foto: Hrvatski centar u Beču
1/3
17.01.2017.
u 09:02

U skladu s jubilejom osmišljen je i poseban svečani program pa će goste iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke, Italije, Hrvatske te prvi put iz daleke Kanade u četiri plesne dvorane zabavljati čak devet glazbenih sastava i orkestara

"Sve je spremno za ovaj posebni jubilej i svečani glazbeno-scenski osvrt na proteklih sedam desetljeća održavanja bala u Beču, koji će ove godine prvi put posjetiti više od tisuću ljudi", rekao je predsjednik Društva za organizaciju bala i njegov koordinator Petar Tyran. 

Riječ je o 70. hrvatskom balu gradišćanskih Hrvata koji će se pod geslom "Hrvati meet Schöenbrunn" održati u subotu 21. siječnja u bečkom Parkhotelu Schönbrunn.

"Hrvati u Beču imaju dugu balsku tradiciju. Hrvatski je bal, u usporedbi s ostalim bečkim balovima nakon Drugog svjetskog rata, pa tako i sa svjetski poznatim Opernballom Državne bečke opere, najdulje na sceni", istaknuo je Tyran dodavši kako će o tome svjedočiti i posebni gosti koji su bili i na prvom Balu gradišćanskih Hrvata u Beču prije 70 godina.  

Najavio je nastavak tradicije prethodnih balova, koja se temelji na kulturi, diplomaciji, gospodarstvu i politici.

Prema njegovim riječima, u skladu s jubilejom osmišljen je i poseban svečani program pa će goste iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke, Italije, Hrvatske te prvi put iz daleke Kanade u četiri plesne dvorane zabavljati čak devet glazbenih sastava i orkestara. 

Svečanost će glazbeno-scenskim vremeplovom otvoriti Ferry Janoska i Georg Kusztrich te Blue Danube orkestar i družice, a nastupit će i zagrebački Jazz orkestar Sigi Feigl, Dixieland Band iz Bjelovara s posebnim gostom Štefom Fortumom iz Križevaca, The Frajle, Cimbalova kapela Petra Kuštara iz Bratislave, popularni Paxi i sastav Bruji iz Gradišća, tamburaški sastav Koprive iz mađarskog Petrovog sela, mlada glazbena skupina moliških Hrvata KroaTarantata zadužena za poslijeponoćnu kvadrilju te DJ All Inclusive. 

Za glazbeni doček uzvanika i gostiju zadužen je tamburaši sastav Stalnost iz Čajte u Gradišću.

"Hrvatski bal tradicionalno završava u ranim jutarnjim satima gulaš-juhom u Hrvatskom centru u Beču", podsjetio je naš sugovornik.

Među više od 450 balova koji se svake godine održavaju u Beču, dva su hrvatska: Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata i Hrvatski bal Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije