navigacija Priče
Hrvat Jure Kutleša

'Odlaskom u mornaricu odužio sam se Americi zato što nas je primila. Mirovinu ću dobiti kada napunim 60 godina'

Zašto je otišao u američku mornaricu, kako je obitelj preživljavala nakon očeve smrti, koliko mu znači Hrvatska i uči li svoju djecu ono što su učili njega, doznajte u intervjuu koji smo napravili sredinom prošle godine u Chicagu

Foto: Privatni album

U trećem po veličini gradu Sjedinjenih Američkih Država živi gotovo tri milijuna stanovnika. Petina društva, njih 544 tisuće su useljenici.

Tri hrvatske župe, četiri radijske postaje, dva nogometna kluba, Meštrovićevi Indijanci, jedan Kulturni centar i bezbroj neispričanih sudbina. To je Chicago, vjetroviti grad sa 150 tisuća Hrvata.

Ovo su ljudske priče o novom početku u starom životu, ali uvijek s rukom na srcu i mislima u domovini.

Ovo su filmske priče koje su nastajale tisućama kilometara daleko od zavičaja.

A život ovih obitelji je Život s prijevodom.

Propustili ste Večernjakovu iseljeničku turneju: Chicago? Pročitajte ovdje!

Jure Kutleša pripadnik je drugog naraštaja Hrvata u Chicagu. Ovaj 52-godišnjak danas je zadovoljan i ispunjen obiteljski čovjek.

No, nije sve uvijek bilo idilično! Težak početak života u novoj sredini činio se kao jedino svjetlo na kraju dugog tunela.

Zašto je otišao u američku mornaricu, kako je obitelj preživljavala nakon očeve smrti, koliko mu znači Hrvatska i uči li svoju djecu ono što su učili njega, doznajte u intervjuu koji smo napravili sredinom prošle godine u Chicagu.

"Iako sam umirovljeni časnik američke vojske, neću primiti mirovinu sve dok ne napunim šezdeset godina. Do tada ću raditi", rekao je Kutleša.

I da... Jednom prilikom njegovom zrakoplovu do kopna su preostala tri sata leta, a onda su otkazali motori...

Učitavam video...

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (33 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

12
Registracija
 • _Babaroga_ _Babaroga_

  12.03.2017 u 21:50h

  Koji HRVAT??? Kaze: moji mama i tata su iz Hrvatska iz TOMISLAVGRADA. Sto niste covjeku dali kartu Hrvatske.... ili i vi na Vecernjem mislite da je Tomislavgrad u Hrvatskoj???? Buhahahhaha
  0 0% 1
 • nave nave

  12.03.2017 u 14:59h

  Pa nisi kelner na brodu ili u zraku... Samo kelneri mogu raöunati da ce dobiti mirovinu. a i njih ne budu zatrebali.
  1 10% 9
 • anticenzura anticenzura

  12.03.2017 u 15:46h

  Gospodine Vasa je duznost da idete u vojsku u zemlji u kojoj imate drzavljanstvo, a to sto ste vi izabrali da budete profesionalni vojnik ti je Vasa stvar i koga to briga. U zemlji u kojoj ja zivim ima na desetine nasih profesionalnih vojnika, sigurno nisu tu da se oduze zemlji sto ih je ugostila, nego zato sto su izabrali profesiju sto im se svijda. Samo za razliku sto ova zemlja ne ratuje s nikim, a Amerika ima dosta ratova na grbaci, prakticki otkad znade za sebe.
  4 27% 11
 • _Babaroga_ _Babaroga_

  12.03.2017 u 21:50h

  Koji HRVAT??? Kaze: moji mama i tata su iz Hrvatska iz TOMISLAVGRADA. Sto niste covjeku dali kartu Hrvatske.... ili i vi na Vecernjem mislite da je Tomislavgrad u Hrvatskoj???? Buhahahhaha
  0 0% 1
 • porezni.obveznik porezni.obveznik

  12.03.2017 u 21:16h

  na cijoj ce se strani gospodin boriti ako se zakuha izmedju nas i USA?
  0 0% 0
 • lucia.stafilic lucia.stafilic

  12.03.2017 u 17:58h

  Gospodine budite sretni da Ste tamo. Domovina osta Domovina i uvijek ce biti, nismo mi tamo bas pozeljni, to mozete sami na svojoj kozi osjetiti ako cesce dolazite. Nema to veze sa ljudima, imam tamo puno prijatela a hvala Bogu ni jednog Neprijatelja- to Vam je nasa Sudbina, razliciti nacini zivota.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare