Hrvat Jure Kutleša

'Odlaskom u mornaricu odužio sam se Americi zato što nas je primila. Mirovinu ću dobiti kada napunim 60 godina'

Jure Kutleša
Foto: Privatni album
1/14
12.03.2017.
u 12:10

Zašto je otišao u američku mornaricu, kako je obitelj preživljavala nakon očeve smrti, koliko mu znači Hrvatska i uči li svoju djecu ono što su učili njega, doznajte u intervjuu koji smo napravili sredinom prošle godine u Chicagu

U trećem po veličini gradu Sjedinjenih Američkih Država živi gotovo tri milijuna stanovnika. Petina društva, njih 544 tisuće su useljenici.

Tri hrvatske župe, četiri radijske postaje, dva nogometna kluba, Meštrovićevi Indijanci, jedan Kulturni centar i bezbroj neispričanih sudbina. To je Chicago, vjetroviti grad sa 150 tisuća Hrvata.

Ovo su ljudske priče o novom početku u starom životu, ali uvijek s rukom na srcu i mislima u domovini.

Ovo su filmske priče koje su nastajale tisućama kilometara daleko od zavičaja.

A život ovih obitelji je Život s prijevodom.

Propustili ste Večernjakovu iseljeničku turneju: Chicago? Pročitajte ovdje!

Jure Kutleša pripadnik je drugog naraštaja Hrvata u Chicagu. Ovaj 52-godišnjak danas je zadovoljan i ispunjen obiteljski čovjek.

No, nije sve uvijek bilo idilično! Težak početak života u novoj sredini činio se kao jedino svjetlo na kraju dugog tunela.

Zašto je otišao u američku mornaricu, kako je obitelj preživljavala nakon očeve smrti, koliko mu znači Hrvatska i uči li svoju djecu ono što su učili njega, doznajte u intervjuu koji smo napravili sredinom prošle godine u Chicagu.

"Iako sam umirovljeni časnik američke vojske, neću primiti mirovinu sve dok ne napunim šezdeset godina. Do tada ću raditi", rekao je Kutleša.

I da... Jednom prilikom njegovom zrakoplovu do kopna su preostala tri sata leta, a onda su otkazali motori...

Komentara 12

LS
lucia.stafilic
17:58 12.03.2017.

Gospodine budite sretni da Ste tamo. Domovina osta Domovina i uvijek ce biti, nismo mi tamo bas pozeljni, to mozete sami na svojoj kozi osjetiti ako cesce dolazite. Nema to veze sa ljudima, imam tamo puno prijatela a hvala Bogu ni jednog Neprijatelja- to Vam je nasa Sudbina, razliciti nacini zivota.

PO
porezni.obveznik
21:16 12.03.2017.

na cijoj ce se strani gospodin boriti ako se zakuha izmedju nas i USA?

BA
_Babaroga_
21:50 12.03.2017.

Koji HRVAT??? Kaze: moji mama i tata su iz Hrvatska iz TOMISLAVGRADA. Sto niste covjeku dali kartu Hrvatske.... ili i vi na Vecernjem mislite da je Tomislavgrad u Hrvatskoj???? Buhahahhaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije